Fogamzásgátlás

2006-10-27 | Patika Tükör | www.patikatukor.hu


A fogamzásgátlásról nem lehet eleget beszélni. Annak ellenére, hogy ma már Magyarországon mindenféle fogamzásgátlási lehetőség, eszköz elérhető, a téma mindaddig nem tekinthető feleslegesnek, amíg születnek még úgy gyerekek, hogy az anyának fogalma sem volt arról, hogy terhes. S ezt a környezete sem vette észre...

fogamzásgátlásA fogamzásgátlás mindennapjaink része. Számos módszer létezik, amellyel a nem kívánt terhesség megelőzhető, illetve amelyek közül életmódunknak, életkorunknak megfelelően választhatunk. Vannak, akik nem akarnak hormonális védelmet, sokan azt is figyelembe veszik, véd-e az adott eszköz egyes, szexuális úton terjedő betegségek ellen, s olyanok is akadnak, akik az "ősi" módszereket részesítik előnyben. Tekintsük át röviden, milyen lehetőségek közül választhatunk.

Megszakításos közösülés

Már az Ószövetség is említi. Bár mindig alkalmazható, ingyenes és semmiféle káros hatása sincs az egészségre, mégsem tekinthető túl jó módszernek. Inkább összeszokott pároknak javasolható, s nekik is inkább akkor, ha nincs más lehetőség. Nem igazán biztonságos, ugyanis már az ejakuláció előtt távozik néhány csepp a férfiak húgycsövéből, s ezek már tartalmaznak spermiumokat, tehát bekövetkezhet a megtermékenyítés.

Hőmérőzés

A módszer arra alapul, hogy testünk hőmérséklete alapján meghatározható, mikor vagyunk fogamzóképesek. Magasabb testhőmérséklet esetén könnyebb teherbe esni. Ha valaki nagyon pontosan vezeti az adatokat, betartja a szabályokat és csak akkor enged a csábításnak, amikor a hőmérő is megengedi, hatékony módszernek tekinthető.

Óvszer

Többféle minőségben és méretben kapható. Használata egyszerű, ugyanakkor igen biztonságos formája a védekezésnek, ráadásul nagy előnye, hogy véd a nemi úton terjedő betegségek ellen. Az 1800-as évek második felében kezdődött meg tömeges gyártása, ekkor már gumiból állították elő. A kondom őse állati bélből készült. Használat bármely korosztálynak ajánlható.

Fogamzásgátló tabletták

Ez a védekezési módszer tekinthető a legtöbbek által választottnak, a magyar nők 30 százaléka tablettát szed. A jelenleg forgalomban lévő pirulák - több, mint harmincféle kapható - mind korszerűek, s általában minimális a hormontartalmuk.

Egy kis tabletta-történelem

1929-ben felfedezték az ösztrogéneket, majd 3 év múlva a sárgatesthormont. Ekkor már "képbe került" a hormonális fogamzásgátlás, ám ez első kombinált tablettára egészen az ötvenes évek végéig várni kellett: 1958-ban, az Amerikai Egyesült Államokban került a gyógyszertárakba az első fogamzásgátló pirula, mely még meglehetősen magas hormontartalmú volt, így az azt szedő hölgyeknek nem kívánatos mellékhatásokkal is számolniuk kellett.

A tabletta működésének az az alapelve, hogy megakadályozza a peteérést. Mindenképpen nőgyógyászati vizsgálatnak és rákszűrésnek kell megelőznie a fogamzásgátló szedését. Ha egy tabletta alkalmazása során hízás, hányinger, esetleg addig nem tapasztalt hangulatváltozás jelentkezik, szóljunk időben az orvosunknak, valószínűleg át kell térni valamilyen más készítményre. Vannak olyan készítmények, amelyek fiatal, illetve változó korú hölgyeknek javasolhatók. Az, hogy kinek melyik tabletta a legmegfelelőbb az az alkatától függ. (Ezt is mindig a nőgyógyász döntse el.) A gyógyszerek biztonsági foka 98 százalék, természetesen rendszeres szedés esetén. A fogamzásgátlók mellett sok C-vitamin és kálcium fogyasztása javasolható.

Esemény utáni tabletta

Mivel meglehetősen magas a hormontartalmuk - több is van forgalomban -, ezért csak sürgősségi esetben írják fel a nőgyógyászok. A védekezés nélküli szexuális élet után 72 órával bevéve meglehetősen jó hatékonysággal védi ki a nem kívánt terhességet.

Spirál

A szülés után ajánlják ezt a védekezési eszközt, melyet általában öt évre helyeznek fel. Kényelmesek és biztonságosak, ám néha a méh gyulladását, fertőzését okozhatják.

Spermicidek

Gyógyszertárakban kaphatóak krém, kúp, zselé, tampon formájában. Néhány perccel az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni ezeket, s általában három órán keresztül - de csak egy aktus "erejéig" - hatásosak. Előnyük, hogy a fogamzásgátláson túl, bizonyos gombás és vírus eredetű fertőzések ellen is védenek. Nagyon fontos, hogy pontosan betartsuk a használati utasítást, mert csak így hatásosak.

Hüvelygyűrű

A legújabb fogamzásgátlási eszközök közé tartozik. Kényelmes és megbízható: havonta egyszer kell a hüvelybe helyezni, s egy hónapon át védelmet nyújt.

Végleges megoldás: meddővé tétel

A műtét során a nőknél a petevezetéket, míg a férfiaknál a spermiumok útját zárják el. Laparoszkópiás beavatkozásról van szó, melyet csak hasi műtéttel lehet visszafordítani. A meglehetősen szigorú feltételeket - 35. életévét betöltött vagy három, vér szerinti gyermekét nevelő hölgy kérhette - az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és június 30-ai hatállyal megsemmisítette az egészségügyi törvény erre vonatkozó rendelkezését. A művi meddővé tételt így 18 éves kora fölött bárki kérheti.Kommentek

Erababa34 [NŐ] (26)2010-07-30 - 21:30

Én EGYÁLTALÁN nem ítélkeztem.Ki is hangsúlyoztam,h SZERINTEM.De egy 15 éves lány szervezete nincs a fogamzásgátló hatására megérve.

#7163 |

Ancsa87 [NŐ] (30)2010-07-30 - 19:47

Szerintem az ő dolguk hogy mikor kezdik a szerelmi életet, nem szabad ítélkezni. Nagyon kevesen vannak akik ilyen gondosan gondolnak a védekezésre, sokan csak beleugranak aztán csodálkoznak ha baj van. Szerintem nem szabad ítélkezni.

#7162 |

Erababa34 [NŐ] (26)2010-07-30 - 16:25

És ráadásul TE szeretnél neki fogamzásgátlót???

#7161 |

Erababa34 [NŐ] (26)2010-07-30 - 16:24

Sztem még a rendszeres nemi élethez is.Az ő szervezete még javában fejlődik.Ezzel ne rongáld!Van óvszer,vagy zselé,kúp.De ne vidd bele ilyenbe

#7160 |

Ancsa87 [NŐ] (30)2010-07-30 - 07:15

Szerintem 15 évesen túl fiatal a tablettához...

#7159 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szexuális nevelés
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek