Férfiszex (3.rész)

2001-12-30 | Tímár Krisztina | Internet Kalauz - INK www.ink.hu


Ha körbenézünk, úgy tűnhet, mintha az volna a természet szándéka, hogy a legaktívabb és legvirtuózabb szexatlétát fejlessze ki fajunkból. Ám a fogamzásgátlók óta sem mondhatjuk, hogy mindannyian szabad közösségben és szerelemben egyesülve élünk, amíg csak bírjuk. Mintha létezne egy másik fontos, a szabad nemi ösztönök erejét, irányát módosító evolúciós szempont.

férfi szexHa körbenézünk, úgy tűnhet, mintha az volna a természet szándéka, hogy a legaktívabb és legvirtuózabb szexatlétát fejlessze ki fajunkból. Ám a fogamzásgátlók óta sem mondhatjuk, hogy mindannyian szabad közösségben és szerelemben egyesülve élünk, amíg csak bírjuk. Mintha létezne egy másik fontos, a szabad nemi ösztönök erejét, irányát módosító evolúciós szempont.

Most nézzük a férfi érdekeit, amelyek meghatározzák szexuális viselkedését! Az összefüggés a nemiség és a szaporodás közt már azoknak a viszonylag kezdetleges állatfajoknak a szexualitására is hatással van, amelyek nem ismerik a gólyamesét. Az embert pedig teljesen megzavarja ez az információ a madarakkal, káposztákkal, amely nehezen illeszthető be a szexualitásról kialakult képbe. (Viszont biztosan nagy hatással van étkezési szokásainkra.)

Mennyiség és minőség

Az összes állatfaj két szexuális stratégiát követhet az utódnemzésben. Az első csoport hímjei a lehető legtöbb utódot próbálják a lehető legnagyobb területen elszórva nemzeni. Az ilyen hím nem ismeri utódait, nem érdeklődik utánuk, azok sorsa kizárólag a nősténytől vagy a szerencsétől függ. A rengeteg védtelen utódból csak néhány éri meg a felnőttkort, de ha elég aktív a hím, vérvonala fenn tud maradni. Ez a mennyiségi modell. A másik stratégia a kevesebb utód gondos felnevelése. A fejlettebb állatok több időt és figyelmet szentelnek az utódokra, hogy azok minél biztosabban állhassák meg helyüket az életben. Ez a minőségi modell. A nagy erőfeszítést követelő nevelési munka sokkal sikeresebb, ha mindkét szülő gondozza az utódokat. Az ember fejlettségét mutatja az állatvilágban példátlanul hosszú szülő-gyermek kapcsolat is, amíg az utód a vele született ösztönökön kívül egyéb képességeit is megtanulja használni. Ezért célszerű személyes, érzelmi alapokra épülő párkapcsolat keretein belül nevelni az utódokat. A természet azonban nem követel választást. A férfi fizikailag teljesen alkalmas a két stratégiát egyszerre alkalmazni. Élhet tartós párkapcsolatban egy nősténnyel, ugyanakkor osztogathatja bőkezűen a génjeit kevésbé koordináltan is. A baj csak az, hogy tartós érzelmi kapcsolat építésének igénye olyan nagy a gyermekkel megajándékozni kívánt nőstényben, de a férfiban is, hogy az új kapcsolat rövid időn belül kínosan hasonlítani kezd az elsőre. Tartós párkapcsolatból pedig még a férfi sem tud a számára is kielégítő mélységben többet fenntartani, vagyis a szerető egy idő után óhatatlanul törést okoz a kapcsolatban, veszélyeztetve az utódok biztonságos fejlődését.

Kommuna vagy hárem?

Azért a férfi sok érdekes dolgot megpróbált, hogy mégis megoldja ezt a kérdést. Az egyik legkézenfekvőbb talán a nyílt házasság. A történelem folyamán rendszeresen vissza is tér ez az ötlet. Teremtsünk ideális feltételeket: zárjuk ki a rendszerből azokat, akik nem értenek egyet az elképzeléssel, s mindjárt egy kis kommunát kapunk. És valóban, legutóbb a szexuális forradalom idején terjedt el a nyitott szexuális élet eszméje. Kezdetben jól működő közösségeket azonban rendre szétvetette az elsősorban a férfiak közötti rivalizálás és a pártokra szakadozás rendszeresen visszatérő problémája. Zárjuk hát ki a többi férfit: ez meg a hárem. A hárem vezére az élővilágban mindenütt ki van téve a nőstények nélkül maradt hímek partizánakcióinak és a nőstények közötti versengésnek. (Valamiért itt jut eszembe a "sok lúd disznót győz" közmondás.) A leghatalmasabb szexbajnok oroszlán sem tudja a hárem urának pozícióját generációkon keresztül fenntartani. Még a legerősebb vezért is el tudja űzni trónjáról az egyre több ivarérett trónbitorló szervezett akciója. A férfi kicsit előrelátóbban már a saját szaporulatában is rögtön megalapozza rémuralmát, hogy ezzel biztosítsa pozícióját a növendék hímek között. A királyok élete csupa szervezés, csupa gyanakvás és rettegés, ezt minden főnök tudja. Ebben a stresszben pedig elvész a meghittség biztonsága, a párkapcsolat melege, ami azért a férfinak is kell időnként, így találtam magam is.

Cyberszex a megoldás?

A biztonságos párkapcsolat és a mag szétszórásának vágya tehát csak kevés esetben valósulhat meg egyszerre. A hadjáratok vagy más külföldi munkák, a lélektelen kalandok vagy a fantázia világa kínál lehetőségeket. Az ideális megoldás még késlekedik. Lehetséges, hogy a virtuális szex lenne az igazi válasz erre a kérdésre? (Vagy volnának olyan dimenziói a párkapcsolatnak, amelyeket a felek gyakorta szem elől tévesztenek? Lehet, hogy a szex olyan ragasztó, amely akár a férfi javát is szolgálhatja?) Addig is - a következő számban - a nőstények sokkal érdekesebb és titokzatosabb szexuális stratégiájába bonyolódunk bele, vagy inkább megpróbálunk kiigazodni benne.Kommentek
Eddig még egy hozzászólás sem érkezett. Legyél Te az első! :-)

Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek