Más a homoszexuálisok agya

2009-01-13 | n/a | 3.évezred


Bizonyára sokan emlékeznek közülünk azokra az időkre, amikor a melegeket és a leszbikusokat elítélték "természetellenes" viselkedésükért, és pszichiátriai gyógyintézetekben és ambulánsan kezelték őket, mint veszélyesen elhajlott egyéneket. Svéd tudósok legújabb kutatásai újabb kockákkal gazdagították a mozaikot.

homoszexualitásA többségi társadalom nyomására a szexuális magatartást önkéntesnek, tanultnak és "javíthatónak" is tartották. A genetika és a fiziológia területén végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy a homoszexuális viselkedésben messzemenően nagyobb súlya van a biológiailag meghatározott összetevőnek, ezért nem tarthatjuk a kultúra, vagy a nevelés által befolyásolhatónak. Úgy tűnik, ezt a vélekedést támasztja alá úgyszólván az egész állatvilágban előforduló nagyszámú hasonló viselkedésminta. A tudósok a mindkét nembeli homoszexuálisok agyának genetikai meghatározottságára és struktúrájára fordították figyelmüket és valóban váratlan dolgokra bukkantak!

A melegek és a gének

Annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a homoszexuális viselkedés veleszületett adottság-e, természetesen először azoktól a tudósoktól várjuk, akik a DNS-be kódolt és a sejtmagban elhelyezett örökítőinformációt kutatják, tehát a molekuláris genetikusoktól. ?k már hosszabb ideje foglalkoznak a "homoszexuális gén" keresésével. A legnagyobb probléma, amellyel a homoszexualitás genetikai meghatározottságáról szóló elméleteknek meg kell birkózniuk, az az ellenvetés, miszerint a homoszexuálisok többnyire nem szaporodnak, ezért ezeknek a tulajdonságoknak lassan el kellene tűnniük az emberiség genetikai "tárházából". Ahhoz tehát, hogy a "homoszexuális gének" valamilyen módon fennmaradjanak, női vonalon kell terjedniük, ráadásul valamilyen módon hozzá kell járniuk ahhoz, hogy az ilyen gént hordozó anya sikeresen örökítse majd génjeit. A kutatások, amelyeket Andrea Camperio-Cianzi végzett az olaszországi Padova egyetemén, úgy tűnik, bizonyítják azt a tényt, hogy a homoszexuálisok rokonainak gyakran több gyerekük van, mint azoknak, akiknek a rokonságában egy meleg vagy leszbikus sincs. A génektől a testig azonban hosszú út vezet, ezért a tudósoknak az ember fiziológiájának kutatásával is foglalkozniuk kell.

Nem minden agy egyforma

Annak kiderítésére, hogy hogyan működik a homoszexualitás, a test irányítóközpontjában, az agyban is kutatásokat kel végezni. A svéd Karolinska Institut csapata Ivanka Savic vezetésével homoszexuális és heteroszexuális emberek agyának kiterjedt összehasonlító vizsgálatait végezte el és egy viszonylag egyszerű következtetésre jutott. "Tanulmányunk célja az volt, hogy rámutassunk azokra a paraméterekre, amelyek különböznek, de nem befolyásolhatók tanulás, vagy kognitív folyamatok közreműködésével" - mondja Savic. Csapata mágneses rezonanciát (MR) és pozitronemissziós topográfiát (PET) használt vizsgálatokhoz, és jelentős különbségeket tárt fel a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok agya között, amelyek az amygdala nevű területében jelentkeznek. Savic szerint e feltűnő asszimetriák még a prenatális fejlődés szakaszában alakulnak ki, illetve legkésőbb a korai gyermekkorban, tehát semmiképp sem tarthatjuk ezeket a nevelés eredményének. Ha meleg valaki, így született, és kész, zárja le a dolgot Quazi Rahman, a brit London Egyetem biológusa.

Hangulatingadozások

Van homoszexuális barátja? Ha van, valószínűleg észrevették, hogy a homoszexuálisok hangulatingadozásoktól szenvednek, amelyek főleg a nőkre jellemzőek. Ivanka Savic kutatásai magyarázattal szolgálnak erre a jelenségre. Kiderült, hogy az agynak azok a struktúrái, amelyek az érzelmek és hangulatok irányításáért felelnek, ilyen például a szorongás és a depresszió, a homoszexuális egyéneknél az ellenkező nem agyára hasonlítanak. A homoszexuális férfiak ezért, a nőkhöz hasonlóan, hajlamosabbak a depresszióra és a hangulatváltozásokra, miközben a homoszexuális nők, a férfiakhoz hasonlóan, könnyebben tüzelik fel magukban a harci kedvet.

Köszönjük Anthiconak az ajánlást!


Kommentek

Vivivi [NŐ] (48)2011-08-14 - 00:09

A spektrumon láttam egy patkánykísérletet, amiben a lány patkány magzati fázisában tesztoszteront adtak be az anyának.
Míg a fiú patkány magzati fázisában pedig ösztrogént adtak be az anyának.
Amikor ivarérettek lettek megfordított szerepben a fiú pucsított be és a lány mászott hátulról a fiúra.
Szerintem ebben az agyonhormonizált világban már lassan nem tudjuk , hogy milyen károkat szenved a testünk, a fogamzásgátlók hormontartalmát is alaposan visszafogták, de még így is a férfiak nem megfelelő hormon közegben fogannak zömében.
A lányokra viszont az anyánál bekövetkező folyamatok: franciánál spermán keresztül, hormonzavarnál vagy a stresszes életből kifolyólag megnövekedett tesztoszteron szint emelkedés okozhat problémát.
De amint olvashattuk még a kisgyermekként átélt tartós konfliktusok is erősebb mellékvese működésre ingerlik a szervezetet, ami fokozott tesztoszteron termelést vált ki.

#7981 |

Phoenix2009-01-22 - 10:36

Érdekes cikk volt ^_^ Nekem van leszbikus barátnőm, nagyon rendes csajszi. Bár a partnere... rá tényleg igaz lehet, amit a cikk ír, mert elég hamar fel tudja magát húzni, ésrendesen, mint egy féltékeny pasas, úgy csinál. :D
Homszexuális fiút nem ismerek személyesen, csak egy furcsa srácot, aki kicsit úgy viselkedik, mint, aki 'se nem fiú se nem lány'.. és eléggé zavarba tud hozni, mikor egyszer így, egyszer úgy foglal állást. O_o Néha úgy érzem inkább szeretett volna lánynak születni, de különben meg nem vonzódik a fiúkhoz. : )) Nem egy tipikus srác.
Különben azzal egyetértek, amit tengerszem írt, hogy a szerelem érzése az egy olyan emberi érzelem, ami túlmutat azon, hogy ki homoszexuális és ki nem.

#4769 |

Szilvus2009-01-19 - 19:26

Érdekes témáról érdekes cikk :) Én nem tudok tudományos információkat hozzátenni, csak annyit, hogy akinek lehetősége van melegekkel találkozni, beszélgetni, netán meleg ismerőse van (mint nekem is) ne féljen; sokkal nyíltabbak, vidámabbak, pozitívabbak mint a társadalom által elfogadott "normális" egyének. Nincsenek hülye előítéleteik, egyszerűen csak boldogan próbálják megélni az életet :D Én imádom őket :)

#4737 |

Vendég2009-01-14 - 20:06

Gratulálok Anthiconak az izgalmas cikk felleléséhez! Annyit még érdemes hozzátenni, hogy az amygdala már régóta az agykutatók érdeklődésének középpontjában áll. A hetvenes évek Amerikájában ugyanis rájöttek, hogy az agy ezen területének túlműködése fokozza az aggresszivitást. Emiatt
rengeteg (etikailag meglehetősen zűrös) amygdala-irtásos "pszichosebészeti" műtétet végeztek, főleg bűnözőkön, akik ezután szinte "kezes bárányokká" váltak. A hangulati élet cikkben is említett zavarai egy bizonyos határon túl már a neuropszichiátria területére tartoznak (mono- és bipoláris pszichózisok, stb.). Akit a téma komolyabban érdekel, annak érdemes elolvasni Steven Rose: A tudatos agy c. rendkívül olvasmányos remekművét. A hetvenes években írta biokémikus szerzője, de ma is még igen időszerű írás!

#4629 |

kanyim [NŐ] (55)2009-01-14 - 12:55

jó cikkecske;)))))))))

persze mindenki azt olvassa ki belőle ami magának a fontos..deh így is van ez rendjén;))))

#4618 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szexuális nevelés
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek