Nő és Férfi

2009-12-28 | Laboda Erika | Ideál Életmódmagazin


Örök téma a hétköznapokban, zenében, irodalomban, képzőművészetben a férfi és a nő harca egymásért, egymás ellen. Ábrándok, epekedés, beteljesülés vagy csalódás, tragédia vagy boldog vég mind látszólag véletlenszerűen következik be.

A nemek szerepe és a betegségek

nő és férfiA vallások szent szövegei, a legendák és mítoszok képekben beszélik el a világ keletkezését, és mindegyikben találunk utalást arra, hogy férfi és nő valaha egységet alkotott, aztán egy végzetes hiba következtében kettészakadtak, és azóta létezik a két nem "fél"-ként, és keresi párját, a kiegészülést. A magyar nyelv gyakran használja az ember, személy megjelölésére a fél szót (tárgyaló felek, ügyfél stb.).

A modern pszichológiából tudjuk (Freud, Jung), hogy minden emberben létezik egy meg nem nyilvánult személyiség, nő esetén a belső férfi (animus) és fordítva, a férfinél a belső nő (anima). S ez még szövevényesebbé teszi a két nem kapcsolatát.

A paradicsomi állapotot az egység jelentette, és ezt a boldogságot itt a Földön az ember alapvetően a szexualitáson keresztül képes megélni a test szintjén. Ekkor rövid időre egyesülnek az ellentétek és átmenetileg átélhető a teljesség. Világunk a szélsőségek, ellentétes pólusok színtere. Ez az élet bármely szintjére érvényes, de legelőször a szexualitásban szembesül ezzel az ember. Ezen a szinten gyakorolhatjuk először a befogadást, önátadást, sőt önfeladást. A boldogság megélésének az az ára, hogy énünk (Egónk) határait megnyissuk, sőt el is töröljük, énünknek szinte meg kell halnia.

Mindehhez nagy bátorság szükséges. Ez is oka, hogy oly sok emberi probléma adódik e területen. Baj származik abból a hibás társadalmi szemléletből is, amely a nőt kisebb értékűnek tekinti, mint a férfit (piacgazdaság).

Téves az az elképzelés, amely abból a szempontból állítja szembe a két nemet, hogy melyik értékesebb. Két különböző minőségről van szó, más-más feladatokkal, melyek nem hasonlíthatók össze. Egyformán értékes a nőiségét teljes odaadással átélő nő és a férfi szerepet teljes felelősséggel átélő férfi.

A nemi szervek megbetegedései és a húgyúti panaszok jelzik, ha nem sikerült előrelépnünk a testi egység elérésének útján, s hol akadtunk el. Az extatikus állapot szellemi szinten is átélhető (sőt ez a cél), de aligha sikerülhet, amíg az alsó szint nincs rendben.

Ha férfi vagy, légy férfi

A nemi megbetegedés alapja a nemi szerep el nem fogadása, ha a férfi nem meri vállalni azt az aktivitást és felelősséget, amely férfiúi mivoltával együtt jár. Illetve, ha a nő alacsonyabb rendűnek érezvén magát, olyan akar lenni, mint a férfiak, nem azonosul a nőiséggel, anyasággal. A saját szerep el nem fogadása megnehezíti a másik nemmel való kapcsolat kialakítását. Ez gyakran annyira komplikált, hogy sokan inkább végképp letennék ezt a terhet, ha a nemi ösztön nem lenne elemi hajtóerő.

Az azonosulási képtelenségből aztán irreális elvárások alakulnak ki, melyek szükségszerűen csalódáshoz vezetnek önmagunkkal és a másikkal szemben egyaránt. Segítség nélkül legtöbbször nem is vesszük észre, hogy problémáink okozói mi magunk vagyunk. Ilyenkor szükséges egy őszinte, jó barát, tapasztalt, megértő pszichoterapeuta, aki kívülről látva az eseményeket, irányt mutathat.

A nőknél a leggyakoribb panasz a havi vérzéssel kapcsolatos. A görcsös fájdalom az újtól való félelmet jelzik (női szerep, anyaság), görcsös ragaszkodást a megszokotthoz az ismeretlennel szemben. A fejlődésre való készség hiányát érzékeltetik a görcsök, hiszen a fejlődés után a nő önmagából átad valamit egy új életnek. A menstruáció kis szülés. Szövetek lökődnek ki, és vért, életerőt veszít a test. A havi ciklus zavara az odaadástól való húzódozást jeleníti meg, és egyfajta akaratosságot a természet rendjével szemben. Hiszen a havi "baj" kizökkent a hétköznapok megszokott kerékvágásából, kötöttséget, alávetettséget jelent. Egyben persze lehetőséget is a befelé figyelésre, a női szerep átgondolására, de sokan hadakoznak ez ellen.

A hüvellyel kapcsolatos panaszok a befogadás problémáját vetik fel. Nem pusztán a szexualitásra kell gondolnunk, hanem általában az elfogadásra, különböző helyzetek, dolgok, emberek elfogadására. Felmerül tágabb értelemben is a külvilág változásaival szembeni tolerancia mértéke. A betegnek a gyógyszeres kezelés mellett azt kell kibogoznia, hol ragaszkodik túlzottan a múlthoz. El kell engedni az akadályt jelentő kötődéseket, és bátran fogadni a változás kihívásait.

A petefészek-bántalmak hasonlóan másik páros szervünk, a vese betegségeihez a partnerkapcsolat diszharmóniájára utalnak. (A petefészkek konkrétan a szexuális kapcsolat szimbólumai, a vesék az általában vett társas kapcsolatokat reprezentálják.)

A petefészek megbetegedése jelzi, hogy az érintett nem tudja átadni magát partnerének az új élet születése érdekében. Arra is figyelmeztet, hogy az érintett nem tud hangot adni az őt nyomasztó nehézségeknek, nem tudja őket megfogalmazni környezete számára. Mindkét probléma a partner el nem fogadásából ered. Át kell gondolni, mennyire jogos az el nem fogadás, és megpróbálni úgy nézni a partnerre, mint aki egyszeri, megismételhetetlen érték, hisz' mindnyájan azok vagyunk. Így könnyebb a készséget kialakítani, hogy általa szülessen valami, sőt valaki új.

A belső ellenpólus megvalósítása

A férfiak esetében a leggyakoribb a prosztata (dülmirigy) megbetegedése. Ennek három típusa ismert. Az egyik a baktérium vagy vírus okozta fertőzés, amely gyulladást eredményez, együtt járhat hőemelkedéssel, fájdalommal gennyes folyással. Ha végiggondoljuk a fertőzés szimbolikáját, a be nem fogadás problémájához érkezünk, s mivel a fertőzés a nemi szervet érinti, ez a szexualitással kapcsolatos.

Feldolgozatlan pszichés konfliktus eredménye az előzőhöz nagyon hasonló prostatopathia is. Ebben stresszhatás is szerepelhet, mint kiváltó tényező, munkahelyen vagy a családban átélt konfliktus, melyet az érintett nem tud feldolgozni.

A harmadik típus a pangásos prosztata-gyulladás, melynek kiváltó okai (látszólag!) mechanikus tényezők: huzamos ideig tartó lovaglás, kerékpározás, motor-, autóvezetés.

A negyven év fölött meginduló prosztata-megnagyobbodás még elterjedtebb probléma. Nehezítetté válik a vizelet ürítése, a hólyag nem ürül ki teljesen, s mérgező anyagok szívódhatnak vissza. A gyakran jelentkező vizelési inger az alvást is zavarja.

A vizelet sugara (amely a férfiúi kisugárzás szimbóluma) erőtlenné válik, s hiába az ürítés közben felvett, fensőbbséget jelképező testtartás, a sugárzás gyenge. Ez a probléma az élet derekán túl jelentkezik, mely életszakasznak az a feladata, hogy a férfi is jobban befelé forduljon, foglalkozzon mindazzal, ami benne (mint meg nem nyilvánult személyiségrész) a női oldalt jeleníti. Aki ezt lelki szinten nem éli át, azt a testi tünetek késztetik megadásra.

A női sajátosságok (befogadás, alkalmazkodás stb.) megélése nem mond ellent annak a terápiának, amely az érett férfit a rendszeres testi kapcsolatra bíztatja. Ha enged szexualitásának, a dülmirigy által termelt folyadék és a sperma ürülése természetes úton tehermentesít.

A fő cél test és lélek harmóniája. Természetesség, önelfogadás, önzetlenség, a társ elfogadása, őszinteség és a szellemi-lelki kisugárzás szintjén a belső ellenpólus megvalósítása.Kommentek
Eddig még egy hozzászólás sem érkezett. Legyél Te az első! :-)

Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szexuális nevelés
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek