Szeméremtest, Szeméremdomb, Nagyajkak, Kisajkak

2003-07-18 | Ethel Sloane | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből


A 4 részes cikksorozat első része a külső női nemi szervek közül a következőkkel foglalkozik: Szeméremtest, Szeméremdomb, Nagyajkak, Kisajkak

Szeméremtest

A szeméremtest (vulva, pudendum) a látható külső nemi szervek összefoglaló neve. A vulva latin elnevezés, "fedőt" jelent, és megfelel az elölről a szeméremdomb (mons pubis), hátulról a gát (perineum), oldalról a kis és nagy szeméremajkak (labidum minuspudendi és labidum május pudendi) által elfoglalt területnek. A vulva igen érintésérzékeny, úgynevezett erogén zóna. A húgycső (urethra) és hüvely (vagina) nyílásának védelmére is szolgál (2.8. ábra).

Szeméremdomb

A szeméremdomb másik neve mons veneris, "Vénuszdomb". őseink találóan nevezték így, hiszen Vénusz a szerelem istennője. (A nemi betegségek latin megfelelője, morbus venereus, azonos nyelvi eredetű.) Ez a szeméremív felett elhelyezkedő bőr- és zsírpárna, melyet a pubertás után fanszőrzet borít. A fanszőrzet minősége a hajzathoz hasonlóan fajtajellegzetességeket mutat. Legtöbb nőnél a fanszőrzet felső határa vízszintes, ezáltal háromszög alakú. Ez az úgynevezett "női címer". Férfiaknál felfelé, a köldök felé terjed, a hím nemihormon-tevékenység hatására, így a férfi és nő fanszőrzetének alakja között jellegzetes különbség van. Valójában a legtöbb férfinál és a nők 25%-ánál a fanszőrzet a köldök felé láthatóan folytatódik, ez azonban nem fanszőrzet, hanem normális testszőrzet. Egyes emberek genetikus különbségek miatt szőrösebbek, mint mások. Ha egy nőnél a hasfali szőrösödésnek ez a fokozott típusa jelentkezik, ez hím nemi hormon hatásának jele lehet.

külső női nemi szervek
2.8.ábra. Külső nemi szervek

Nagyajkak

A szeméremdombtól lefelé tartó, a szeméremtesti hasadékot szűkítően közrefogó két hosszanti bőrredő hátul a gátban egyesül, ahol találkoznak a végbélnyílás előtt.

Ezek a nagyajkak (labidum május) védik a szeméremtest belső részeit. A nagyajkak külső felszíne fanszőrzettel fedett. A belső felszínen ez hiányzik, viszont verejték- és faggyúmirigyek bőven találhatók. A nagyajkak bőre alatt laza kötőszövetbe ágyazottan zsírpárnák találhatók. Ez a zsírszövet - a csípőtájék és az emlők zsírszövetéhez hasonlóan - igen érzékeny ösztrogénhatásra. Ezért vastagszik meg (hipertrofizál) a nagyajkak és a vulva többi része a pubertás után, és sorvad (atrofizál) a menopauza - klimax - során. A bőr alatti zsírszövet alatt, mélyen a nagyajkak szöveti állományában nagy vénás (visszeres) hálózatot tartalmazó, ezáltal duzzadó szövet található, mely szexuális izgalom hatására vérrel telik meg. E szövetféleség alkotja az úgynevezett bulbus vestibuli vagtnae-t, mely körülveszi a hüvely-bemenetet, és a férfi hímvessző szivacsos testének (corpora spongiosa) felel meg.

A nagyajkak bőre alatt simaizomrostok futnak, melyek a herezacskó izomzatához hasonlóak. Ez a bőr alatti izomzat hőmérsékletérzékeny, és hideg hatására az ajkak ráncolódását, meleg időben megnagyobbodását és felpuhulását eredményezi.

Kisajkak

A kisajkak a húgycsőnyílást és a hüvelyt körülvevő finom belső bőrredők. Ezeket nimfáknak (nymphae) is nevezik a görög szűzlány szóból eredően, a források istennője után.* A kisajkak a nagyajkak belső felszínéről indulnak ki lefelé haladva. Mindkét redő egyesül a csikló (clitoris) felett és alatt, felül a fitymát (praeputium), alul 3 féket (frenulum) alkotva. Ezután a kisajkak lefelé húzódva körülveszik a hüvelybemenetet, és a hüvely hátsó vécénél egyesülnek, a nagyajkakba olvadva. Itt helyezkedik el egy enyhén előemelkedő bőrtaraj, afburckette, amely az első szülés után kisimul. A kisajkakon nem található szeméremszőrzet, viszont benne sok faggyúmirigy finom homokszemcseként tapintható.

A vulva bőrében található nagy számú faggyúmirigy faggyút termel, mely olajok, viasz, trigliceridek, koleszterol és sejttörmelék keveréke. A faggyú bekeni a bőrt, és a verejtékmirigyek és a hüvely váladékával együtt vízhatlan védőréteget képez, mely képessé teszi a szeméremtáj bőrét, hogy ellenálljon a vizeletnek, menstruációs vér és bakteriális fertőzések káros hatásainak. Másrészt a sok faggyúmirigy következtében, különösen a csikló tájékán, a kisajkakban gyakran képződnek faggyúmirigyciszták: ezek fájdalmas, kis borsónyi csomók a bőrben. A vulváris faggyúmirigyciszta az esetek többségében spontán megnyílik, és néhány nap alatt eltűnik, másodlagos fertőződése esetén viszont kezelést vagy eltávolítást tehet szükségessé.

A kisajkak mérete és alakja igen tág teret enged a variációknak, és az egyik oldali általában nagyobb, mint a párja. Néha a nagyajkak teljesen eltakarják őket, vagy annyira megnagyobbodhatnak, hogy előemelkednek. A kisajkak bőrében is visszeres hálózat helyezkedik el, mely a szexuális izgalom hatására megtelik vérrel, a kisajkak színváltozását és vastagodását eredményezve. Néha átmérőjük két-háromszorosát is elérhetik.

* Mindenki tudja, hogy a nimfomániás a szexuálisan túlzott aktivitású nő. Miért nem tudjuk ugyanezt a férfiakról, amit satyriasisnak nevezünk? Gondolkodjunk el ezen!


Kommentek

Lucifer [NŐ] (45)2009-12-11 - 20:44

Hát én nem tudom,én már szültem is,és elég rendesen használatban van ezen testrészem,de változást nem vettem észre,takarásban van szerintem ez egyéni kérdés,nem tudom elképzelni,hogy a használattól változzon szembetűnően.Persze éppen kezelgetve van akkor azért szépen megduzzad,de az természetes.

#6491 |

pucci [FF] (38)2009-12-11 - 18:09

Mitől van hogy a kisajak a sokszorosára nő?????????????

#6490 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek