Nő és férfi

2011-10-29 | Kőszeghy Nimród | szexualitas.hu www.szexualitas.hu


Rövid, vitaindító írásunkban egy idézetet találtok Füst Milán naplójából. Az író egy bejegyzésében nő és férfi kapcsolatáról írja le elképzelését. Az idézettel semmit sem szeretnénk állítani vagy sugallni. Pusztán megosztjuk veletek és várjuk a vele kapcsolatos gondolataitokat.

Müller Péter Szeretetkönyv című kötetében találkoztam először a lenti Füst Milán idézettel (a cikk címét is a fejezet címből kölcsönöztem). Egy napló bejegyzésről van szó, melyet teljes egészében közlünk (Müller könyvében egy rövidebb változatot publikáltak). A korosodó író meglehetősen őszintén írja le látásmódját nő és férfi kapcsolatáról. Ezzel kapcsolatban várjuk a véleményeteket!

n? és férfi

Így a naplóbejegyzés:

Megértem Szókratészt! Egyre inkább megértem azokat, akik elfordulnak az asszonyoktól. Az érzékiség csökkentével a lélek inkább társat keres, mint szeretőt...a lélek szépségében akar inkább gyönyörködni s magánya ellen keres menekvést. Ha körülnézek, vagy visszanézek alig-alig találok egy-egy olyan asszonyt, aki e tekintetben sokat jelenthetne nekem, - vagy barátaim bármelyikét is pótolni tudná. Boldog vagyok, ha barátaim egyikével másikával beszélgethetek, - felfrissülök, a lelkem megújúl - úgy érzem, mintha tapasztalataimnak, keserűségeimnek boldogító visszhangját hallanám - s úgy emlékszem az íly szeánszokra vissza, mint az élet azon ajándékaira, amelyek az életet becsessé teszik. - S hányszor éreztem magam így asszonnyal? - Hiúk voltak, kicsinyesek, korlátoltak, felismerés-képtelenek. Egy alsóbbrendű fajta - no! - akárhogy szeretjük is őket, vagy vágyunk reájok, ennek megállapítása elől nem zárkózhatunk el. - Barátaimat szeretem, - barátaim feleségeitől pedig borsódzik a hátam. - Mi ez? Homoszexuálitás? Ha ez az, - vállalom. - Bájukon, érzékeket felcsigázó szépségükön kívűl én más gyönyörűséget nem várok a nőktől - s mégcsak azt sem mondhatom, hogy anyai jóságukat, szelídségüket, vagy meghasonlottságunkat feloldó szelídségüket alkalmam lett volna gyakrabban élveznem életemben. - Jóságuk unalmas bágyadtság s hiányzik belőle az értelem szépsége.

Füst Milán - Teljes napló (Fekete Sas Kiadó, 1999)Kommentek
Eddig még egy hozzászólás sem érkezett. Legyél Te az első! :-)

Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek