Hogyan kerülhetem el a korai apaságot?

2002-06-17 | Sylvia Schneider | részlet Sylvia Schneider "Válaszok fiúknak (A felnőtté válás útján)" c. könyvéből


A szex szép dolog de felelősség is – lányoknak és fiúknak egyaránt. Bár ma már egyre többet beszélnek és írnak a megelőzésről, mégis sok fiatal létesít felkészületlenül szexuális kapcsolatot. Persze elképzelhető, hogy a fiú olyan helyzetbe kerül, amikor a szerelem vagy a szexuális vágy annyira elragadják, hogy akkor és ott eszébe se jut a védekezés, vagy pedig úgy érzi, nem az ő dolga. Csakhogy ez nagyon veszélyes, mert egyetlen alkalom is elegendő a terhességhez.

Tanácsok fogamzásgátláshozA szex szép dolog de felelősség is - lányoknak és fiúknak egyaránt. Bár ma már egyre többet beszélnek és írnak a megelőzésről, mégis sok fiatal létesít felkészületlenül szexuális kapcsolatot. Persze elképzelhető, hogy a fiú olyan helyzetbe kerül, amikor a szerelem vagy a szexuális vágy annyira elragadják, hogy akkor és ott eszébe se jut a védekezés, vagy pedig úgy érzi, nem az ő dolga. Csakhogy ez nagyon veszélyes, mert egyetlen alkalom is elegendő a terhességhez.

És minden fiúnak és lánynak tudnia kell, hogy a nem kívánt terhesség hihetetlen terhet jelent. A fiú számára is. A terhesség-megszakítás nem védekezési mód, hanem súlyos beavatkozás a lány testébe lelkébe. Olyan dolog, amiért neked is vállalnod kell a felelőséget, és amelyre nem tudod (és nem is szabad) kényszeríteni a lányt. Ha úgy dönt, hogy kihordja a babát, akkor egész életeden át felelősséggel tartozol a gyermekért.

Aztán manapság gondolni kell az AIDS-fertőzés veszélyeire is. Aki nem tartós kapcsolatban, állandó partnerrel él, és váltakozó nemi kapcsolatokat tart fenn, annak kötelessége óvni magát és a partnerét az AIDS-fertőzéstől.

Az elővigyázatosság tehát elengedhetetlen. De ma már az sem jelent nagy problémát: a nőgyógyászatokon és a Családvédelmi Szolgálat tanácsadóiban (titoktartási kötelezettség mellett) tanáccsal és tettekkel segítenek. És felkészülve az előre nem látott helyzetekre, legyen nálad mindig gumi óvszer, amely nagyon sok helyen automatából - már a női vécékben is vannak ilyen automaták -, és sokféle üzletben kapható. Mindig hordhatsz a zsebedben egy-két kondomot.

A gondos védekezés lehetővé teszi a fiataloknak, hogy szexuálisan megismerjék egymást, anélkül, hogy azonnal elköteleznék magukat. Lehetőséget ad arra, hogy felszabadultan, a terhességtől való félelem nélkül élvezzék a testi szerelmet. A lányok számára ez az egyetlen lehetőség arra, hogy tanulhassanak, felkészülhessenek leendő hivatásukra. A tudatos családtervezésnek van azonban másik előnye is: a gyerekek akkor jönnek a világra, amikor a szülők akarják, kívánják őket, amikor a legjobb életfeltételeket tudják számukra biztosítani.

Manapság nagyon sok módszer van a védekezésre. A fiúknak egyelőre csak a kondom az egyetlen védekezés. Az összes többi módszert csak nők alkalmazhatják, és mindegyiknek van előnye és hátránya, és nem mindegyik alkalmas tini lányok számára. Személyre szabottan, a kort és az életstílust is figyelembe véve kell eldönteni, melyik módszer jöhet számításba. Fiatal korban természetesen a biztonság áll az első helyen. A két legfontosabb szer ezért a tabletta és a gumi óvszer, akár egymással kombinálva.Kommentek
Eddig még egy hozzászólás sem érkezett. Legyél Te az első! :-)

Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szexuális nevelés
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek