A tizenévesek szexualitása és a fogamzásgátlás

2002-03-12 | Dr. Szőczei Beáta | Patika Tükör www.patikatukor.hu


A tizenévesek szexuális aktivitása mind számarányait, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatos növekedést mutat. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az jellemzi, hogy a pszichés fejlődés többnyire nem tart lépést a testi fejlettséggel.

tizenévesek fogamzásgátlásA tizenévesek szexuális aktivitása mind számarányait, mind jelentőségét tekintve világszerte folyamatos növekedést mutat. A fiatalkorúak szexuális problémáit leginkább az jellemzi, hogy a pszichés fejlődés többnyire nem tart lépést a testi fejlettséggel.

A fiatalok meggondolatlanabbak és felelőtlenebbek, körükben gyakrabbak az alkalmi partnerek, és a sűrű partnerváltás. A tizenévesek biológiai ismeretei rendkívüli módon hiányosak és legtöbb esetben nem a szülőhöz, hanem a barátokhoz fordulnak információért, akik valószínűleg nem tudnak többet, mint ők. A szexuális élet kérdéseiről legtöbb családban nem beszélnek, vagy nem megfelelő módon ezért a szülők jórészt nem tudnak a tinédzser korú gyermekük szexuális kapcsolatáról, sokszor a partnert sem ismerik.

Az első testi kapcsolat többnyire alkalomszerűen jön létre, hazánkban átlagosan 14-15 éves korban. Ezt az adatot az is alátámasztja, hogy Magyarországon évente 11 ezer terhességmegszakítás történik 18 év alatti leányoknál és e számadat nem tartalmazza azoknak a lányoknak a számát, akiknél szerencsére nem következik be nem kívánt terhesség valamint azokat sem, akik megszülik a gyermeküket.

A legtöbb szülő ezeket olvasva elszörnyülködik, de mégis úgy gondolja, hogy az ő gyermeke kivétel.

Most következik a nyári szünet, a gyerekek táborba mennek és kicsit szabadabbak, mint az iskolaidőszak alatt. Többször jönnek össze a barátokkal és esetleg egy-egy pohár alkohol azoknál, akik nem szoktak hozzá, olyan reakciót válthat ki és olyan cselekedeteket, amit az alkohol hatásának megszűntével megbánnak. Ezért a szünet beköszönte előtt érdemes lenne a szülőknek gyermekük figyelmét felhívni a veszélyekre.

A tiltás nem biztos hogy a leghatásosabb módszer, mert általában úgyis akkor történik a baj, mikor a szülő nem tud róla. Inkább a fogamzásgátlásra kell felhívni a gyerekek figyelmét. El kell mondani a lányoknak, hogy szexuális életet csak biztos fogamzásgátlás mellett éljenek és tudjanak arról a lehetőségről is, hogy ha mégis alkalomszerűen történik a testi kapcsolat, akkor a következő néhány napban van még lehetőség megelőzni a nem kívánt terhességet, ha orvoshoz fordul.

A fiús szülőknek is érdemes leülni gyermekükkel, és néhány szót szólni arról milyen egészségkárosodásokat szerezhetnek, illetve okozhatnak egy leánynak az esetleges nem kívánt terhesség létrejöttével és megszakításával. A fiuk is érezzenek felelősséget a partner iránt. A fiukat el kell látni néhány condommal és a nemi úton terjedő betegségekről tájékoztatni.

Hová fordulhatnak a lányok és fiuk fogamzásgátlási tanácsadásért?

A fővárosban is és vidéken is több un. Tinédzser nőgyógyászati ambulancia működik, ahol felírathatnak fogamzásgátló tablettát. A ma forgalomban lévő fogamzásgátlóktól nem kell félni. Bár ritkán okozhatnak enyhébb mellékhatásokat, még mindig jóval kisebb az egészségromboló hatásuk, mint egy esetleges terhességmegszakitásnak, arról nem is beszélve, hogy mennyi idegeskedést spórol meg az ember.

"A megelőzés sokkal értékesebb, mint a gyógyítás, mert megspórolja a betegség kínjait"

(Thomas Adam)Kommentek

egy lány2009-06-06 - 23:41

hát tanulságos!....de aki ismeri a gumit az nem lessz terhes....

#5829 |

Kamasz [FF] (24)2008-06-13 - 12:19

Szerintem érdemes ezt minden fiatalnak elolvasni hiszen sok probléma megelőzhető , felvilágosítás esetén

#2534 |

erika2008-05-08 - 16:53

nagyon fontos dolgokat lehet megtudni acikbol.jo hogy vanak ienek

#2305 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szexuális nevelés
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek