Gátlástalanul

2002-03-07 | D.P.D. | Patika Tükör www.patikatukor.hu


A fogamzásgátlás ősi törekvés az emberiség történetében. Már az ókori egyiptomi nők is különböző anyagokat helyeztek a hüvelyükbe spermaölő tulajdonságot feltételezve róluk. Hatásos módszer azonban csak az 1950-es évektől kezdve áll rendelkezésünkre, az első szájon át adható hormonális hatású készítmények megjelenése óta.

A fogamzásgátlás ősi törekvés az emberiség történetében. Már az ókori egyiptomi nők is különböző anyagokat (krokodilürülékből, akácgumóból készített kivonatot) helyeztek a hüvelyükbe spermaölő tulajdonságot feltételezve róluk. Hatásos módszer azonban csak az 1950-es évektől kezdve áll rendelkezésünkre, az első szájon át adható hormonális hatású készítmények megjelenése óta. Tekintsük először át a hagyományos módszereket.

1. Megszakított közösülés

Nem eléggé megbízható módszer, mert már az előváladékban lehetnek hímivarsejtek.

2. Oginó - Knausz módszer: tartózkodás a nemi közösüléstől a ciklus bizonyos napjain

Ezek közé tartozik a naptármódszer, amely a fogamzásra alkalmas időpont kiszámításán és az ezekben a napokban a közösüléstől való tartózkodáson alapszik. Csakhogy ez az időpont bizonytalan lehet rendszertelen ciklusok, vagy akár erősebb pszichés behatás következményeként.

3. Billings módszer

fogamzásgátló eljárások Alapját az az élettani jelenség képezi, mely szerint a ciklus első felében, a "fertilis napokon" a méhnyak nyák bővebb, hígabb. Vagyis ekkor kell tartózkodni a közösüléstől.

A felsorolt módszerek nem biztonságosak, így csak bizonyos esetekben ajánlhatók. Kivételt képeznek azok az esetek is, ahol egyéb orvosi okokból más fogamzásgátló módszer nem alkalmazható.

A következő védekezési csoportot a mechanikus védekezés típusai alkotják. Ide tartozik például a hüvelyi pesszárium és a kondom. Ez utóbbi komoly előnye, hogy véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől is. A jelenlegi AIDS és papillomavírus elterjedtségét tekintve nem elhanyagolható előny, főleg azoknál, akik gyakrabban váltanak partnert.

Önálló csoportot képeznek a méhbe helyezett eszközök, ismertebb nevükön a spirálok. Hatékonyságuk vetekszik a fogamzásgátló tablettákéval. Hatásukat a pete beágyazódásának gátlásán keresztül fejtik ki. Elsosorban azok számára ajánlják, akik már szültek. Használatuk során nagyobb a kismedencei gyulladás veszélye, és bővebb vérzéssel járhat a menstruáció.

Végül, de nem utolsó, sőt elsősorban beszéljünk a fogamzásgátló tablettákról! A legkényelmesebb és legmegbízhatóbb módszere a védekezésnek. A bennük található hormonok nem természetes szteroidok, ezért hatásuk nem azonos a normális ciklus vagy a terhesség során a szervezetet érintő hormonhatással. Megakadályozzák a peteérést és az érett petesejt kiszabadulását a petefészekből. Mindkét összetevőjük - az ösztrogén és a gesztagén komponens - felelős a fogamzásgátló hatásért. Ezenkívül megváltozik a petevezető motilitása, a méhnyálkahártya alkalmatlanná válik az esetlegesen megtermékenyített petesejt beágyazódására. Érdemes tisztázni a tabletták alapvető típusait. A monofázisos tablettákban a teljes ciklus során állandó dózisban található a tablettákban a két komponens. A több ösztrogént tartalmazó készítményeknek több a mellékhatásuk, de kevésbé okoznak áttöréses vérzést. A multifázisos készítmények tablettáiban eltérő dózisúak a komponensek, mégpedig az élettani változásokat követő módon. Ezért eltérő színűek a tabletták. Minőségi változást jelentett az úgynevezett harmadik generációs készítmények megjelenése a piacon. Ezekben új típusú gesztagén található, amelynek mellékhatásai minimálisak. Szoptatás alatt javasolják a csak progesztogén tartalmú "mini pill"-t, mert nem csökkenti a tejelválasztást, de csak ebben az időszakban kielégítő a fogamzásgátló hatása. Legtöbb tévhit az esemény utáni tablettákat övezi. Hatásának alapja a peteérés és kilökődés késleltetése, ill. a már megtermékenyült petesejt beágyazódásának gátlása. A már beágyazott petesejtet nem vetélteti el. Ezért van kiemelt szerepe a közösüléstől eltelt időnek. Minél korábban történik a tabletta bevétele, annál kisebb az esélye a terhesség létrejöttének. Nem alkalmas rendszeres nemi életet élő nők folyamatos fogamzásgátlására.

A tablettáknak vannak előnyei és hátrányai, sajnos az utóbbiak jóval ismertebbek és eltúlzottak a köztudatban. A lehetséges szövődményekről e helyen nem írunk, mert a tablettát felíró orvos mindig alaposan tájékozódik a recept felírása előtt. Az előnyök közé tartozik, hogy a hormonális fogamzásgátlók csökkentik a petefészekrák és a méhtestrák kialakulásának valószínűségét, csökkentik az emlő jóindulatú daganatainak gyakoriságát. Azoknál, akiknél a menstruáció súlyos alhasi görcsökkel, hányingerrel, ájulással járt, számítani lehet a panaszok jelentős enyhülésére, akár megszűnésére is. A vérzés kisebb mennyiségű lesz, ezért ritkább a vérszegénység kialakulása. A ciklusok rendszeresek, óramű pontosságúak lesznek. A hormonális fogamzásgátlók ajánlása mindig egyéni mérlegelés alapján történik, különös tekintettel az egyéni kockázati tényezők esetleges jelenlétére. Ennek értékelése a szakorvos feladata, bízzunk meg kompetenciájában! Sok szövődmény eltörpül a nem kívánt terhesség és annak művi megszakítása során lehetséges problémákhoz képest, ezért érdemes levetni előítéleteinket. A cikkben természetesen nincs lehetőség teljes, átfogó képet adni a fogamzásgátló módszerek minden lehetséges előnyéről és hátrányáról, ez személyes beszélgetés során a nőgyógyász feladata. Mi csak azt javasoljuk, hogy merjék őket megkérdezni!Kommentek

thymian [NŐ] (89)2007-08-24 - 18:50

lehetne írni a tablettákkal kapcsolatos tévhitekről is egy rövidke cikket sztem. mert pl én olyat hallottam, hogy akár meddőséget is okozhat. persze ez nem igaz(vagy legalábbis úgy tudom), hiszen ha abbamarad a tabletta szedése, visszaáll a természetes ciklus.

#490 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szexuális nevelés
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek