A fogamzásgátlás három szabálya

2002-02-02 | Dr. Czeizel Endre | Patika Tükör www.patikatukor.hu


Dr. Czeizel Endre elmondja mi az a három szabály, amelyet mindenképpen figyelembe kell venni a fogamzásgátlás során.

1. Minden módszer jobb a semminél!

A fogamzásgátló-módszerek hatásfoka eltérő, de mindegyik képes a nemi élet mellett várható terhességek bekövetkeztének csökkentésére. Minden módszernek lehet létjogosultsága. Még a gyengébb hatásfokú megszakított érintkezésnek is, mely az ondókilövellést megelőzően, a hímvessző kihúzását jelenti a hüvelyből. Ha nem kerül ondó a hüvelybe, nem történhet fogamzás. A fiúk önkielégítés során szerzett tapasztalatai segítik sikeres alkalmazását, mert időben megérzik az ondókilövellés közeledtét. Hátránya, hogy hatékonysága elmarad a kívánatostól. Száz, e módszert alkalmazó pár közül egy év alatt 17-nél történik fogamzás. Ok lehet a fiúk ügyetlensége, figyelmetlensége, meg az, hogy a nemi izgalom során a húgycsőben megjelenő úgynevezett előnedvben is lehetnek ondósejtek, illetve, hogy a szeméremtájékra ürített ondósejtek, ha ritkán is, de bejutnak a női nemi szervbe és okozhatnak fogamzást.

Ugyancsak a "minden módszer jobb a semminél" szabály kapcsán említhető meg az úgynevezett kimosakodás. Ha a szeretkezés után a lány azonnal erőteljesen, bő vízzel (pl. a zuhanyrózsa hüvelybemenetelre helyezésével) kiöblíti hüvelyét, képes lehet a fogamzást kivédeni. Az öblítés "módszer" hatékonysága azonban csekély: 100 nő közül, aki csupán a kimosakodást alkalmazza, 40 esik teherbe egy év alatt.

2. Minden párnak meg kell találnia a neki legjobban megfelelő módszert!

fogamzásgátlás Czeizel EndreA fogamzásgátlás megválasztásakor mindenekelőtt az egészségi állapotra kell figyelemmel lenni. Vannak betegségek, amelyek eleve kizárják bizonyos módszerek, például fogamzásgátló tabletta alkalmazását. Meghatározó lehet az életkor is. A biológiai érés után még elég hosszú idő telik el a gyermekvállaláshoz szükséges érett személyiség eléréséig és a társadalmi-gazdasági feltételek megteremtéséig, ezért különösen fontos a fiatalok fogamzásgátlása. Figyelembe kell venni a tizenéves kor biológiai sajátosságait és a tapasztalatlanságot is. Leginkább az óvszer és a fogamzásgátló tabletta ajánlható. A gyermekek születése közötti időszakban vagy időszakokban is szükséges a fogamzásgátlás. A szoptatásnak is van fogamzásgátló hatása, ez azonban nem eléggé biztonságos, ráadásul korunkban általában túl rövid is a szoptatási idő. Ugyanakkor a szoptatás időszakának speciális körülményeit (eleve csökken a fogamzóképesség) hasznosítani lehet, ezért ezeket figyelembe vevő fogamzásgátló tablettát állítottak elő. A kívánt gyermekszám elérése után még hosszú ideig fennáll a fogamzás lehetősége, ezért szükséges a fogamzásgátló tabletta alkalmazása. Jelenleg a nők 85 százaléka 28 éves koráig világra hozza gyermekeit, ám 51 éves korukig, ha csökkenő mértékben is, de termékenyek. A szeretkezés gyakorisága is lényeges lehet a fogamzásgátló-módszer megválasztásakor. Más a helyzet ritka, alkalmi (pl. ha katona a partner) és megint más a gyakori, rendszeres szeretkezéskor. Sajátos egyéni szempontokra, mint például a vallás, is gondolni kell. Végül fontosak a fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok és ismeretek. A lényeg tehát az, hogy nem lehet mindenki számára ugyanazt a módszert ajánlani, minden párnak magának kell megtalálnia a számukra optimális fogamzásgátló módszert.

3. Minden fogamzásgátló módszer alkalmazását meg kell tanulni!

Sok fajta módszer ismert, de mindegyik igényel bizonyos ismeretet és tapasztalatot. A különböző fogamzásgátló-módszerek alkalmazása mellett bekövetkező nem kívánt terhességek okainak elemzése csaknem mindig technikai hibákra derít fényt. Ezen nem is csodálkozhatunk, mivel korábban a fiatalokat igazából senki sem tanította meg a fogamzásgátló módszerek alkalmazásának csínjára-bínjára. Pedig erre nagyon nagy szükség van, hiszen életek és sorsok függnek tőle. Éppen ezért fontos, hogy minél több iskolában kerüljön bevezetésre a "Felkészülés a családi életre" tantárgy.Kommentek

Anthico [NŐ] (105)2008-11-08 - 19:12

Egy másik kommentemben utaltam már hasonlóra, mint az itt szereplő 3-as szabály. Sajnos nagyon sok esetben a megszakításos közösüléssel kapcsolatban nem tájékozódnak megfelelően, nem tudják, h az előváladék vagy a nagyon a végén megszakított közösülés ugyanúgy okozhat gondokat. Ahogy sokszor azzal sincsenek tisztában, h az óvszer használatánál is vigyázni kell az előjáték során jelentkező előváladékkal vagy a helytelen levétel során a kézre kerülő ondóval.

#3772 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szexuális nevelés
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek