Férfi módra

2003-10-10 | Dr. Török Alexander | Patika Tükör www.patikatukor.hu


A női fogamzásgátlás módszereiről sokszor és sokat lehet hallani, olvasni. Mindez a férfiak esetében használatos fogamzásgátló eljárásokról nem mondható el, bár kétségtelen, hogy az utóbbi időben az andrológia tudománya intenzíven kezdett foglalkozni ezzel a témakörrel is.

A hagyományos módszerek mindenki előtt ismeretek.

Ilyen a megszakított közösülés, amikor a férfi a magömlés bekövetkezése előtt a péniszét eltávolítja a hüvelyből. Ez meglehetősen megbízhatatlan eljárás, egyrészt mert már a magömlés előtti nedvekkel is távozik sperma, másrészt a férfi az orgazmus csúcsán lekésheti a műveletet.

A legtöbbet használt és legelterjedtebb az óvszer, mely - ha jó minőségű - valóban hatásos módszer. Ám még mindig sokan idegenkednek a leheletvékony gumihártyától, ráadásul nincs is mindig kéznél.

Ígéretes kísérletek folytak az úgynevezett férfitablettával, mely már jó néhány nyugat-európai országban kapható. Ez a spermiumtermelés időszakos felfüggesztését eredményezi. Elhagyása után a spermiumképződés beindul.

A férfi fogamzásgátló eljárások másik nagy csoportja a műtéttel történő művi meddővé tétel.

E módszer lényege, hogy a spermautakban valamilyen akadályt kell képezni, hogy a spermiumok ne juthassanak ki a külvilágba.

A spermavezeték beégethető, zsugorítható, átvágható és leköthető.

1974-ben Kínában kifejlesztettek egy módszert, a "no-scalpel" (szike nélküli) vasectómiát. (Vasectomia: az ondóvezeték egy szakaszának kimetszése.)

Ez a módszer főként az USA-ban terjedt el rohamosan, jelenleg a műtétek harminc százaléka szike nélkül történik. Népszerűsége annak tulajdonítható, hogy a beavatkozás egyszerű, kevéssé megterhelő, s alig jár szövődménnyel.

No-scalpel technika

férfi fogamzásgátlóA vasectómiát eredetileg kétoldali, a herezacskó bőrén, a spermavezeték felett ejtett metszésekből végezték, majd az ondóvezeték megszakítása után öltésekkel zárták a sebzéseket.

A no-scalpel műtéttechnikája egyszerű.

A spermavezetéket két, külön erre a célra alkotott eszköz segítségével, roncsolásmentes módon húzzák elő a herezacskó bőre alól. Gyűrű alakú fogóban végződő eszközzel rögzítik a spermavezetéket és a felette fekvő bőrt.

Ezt követően a bőr elé emelik a spermavezetéket. A beavatkozás során nem ejtenek metszést a bőrön, ami enyhíti a kezelt férfiak műtéttől való szorongását. Kétségtelen, hogy az e módszerrel sterilizált férfiak jól tolerálják a beavatkozást.

A rendszerint 5-10 perc alatt elvégezhető no-scalpel a hagyományos, műtéti feltárásból végzett vasectómiánál ritkábban okoz szövődményeket.

A no-scalpel kevésbé invazív beavatkozás, ezért alkalmazásakor kisebb a műtét utáni vizenyőképződés, fertőzés és fájdalom kockázata. A vezetéses érzéstelenítés szinte tökéletesen megszűnteti a beavatkozással járó fájdalmat. Nem metszik a bőrt, ezért bőr-varrat sem szükséges.

Magyarországon az ondóvezeték folytonosságának megszakítása családtervezési célból engedélyezett, 1987. Szeptember 1-jétől végezhető, ám igen szigorú feltételekhez kötött.

A törvény feltételeinek rövid ismertetése a leendő páciensek számára fontos lehet, ezért térjünk ki rá röviden.

Művi meddővé tétel csak az érintett írásbeli kérelmére végezhető el, amely kérelem bármikor és akár szóban is visszamondható. A kérelem benyújtása és a műtét elvégzése között legalább három hónapnak kell eltelnie. (Ez idő alatt tehát egy írásban benyújtott, pozitívan elbírált kérelem visszavonásához is elég szóbeli jelzés).

Családtervezési célból történő művi meddővé tétel állandó jelleggel Magyarországon tartózkodó magyar állampolgáron végezhető, ha a kérelmező 35. Életévét betöltötte, vagy legalább 3 vér szerinti gyermeke van.

Az engedély elbírálása előtt a kérelmező adatait személyi igazolványa alapján ellenőrizni kell, és előírt orvosi kötelesség a műtét jellegéről, szövődményiről, esetenkénti végleges állapotot előidéző voltáról való felvilágosítás, valamint a házastárs tájékoztatása is.

A családtervezési céllal végzett művi meddővé tételt az egészségbiztosító nem fizeti.

Továbbá meggondolandó, hogy ha egy elvégzett beavatkozás után a páciens mégis akarna később gyermeket (pl. új házasság), úgy csak egy aprólékos, finom műszereket igénylő beavatkozással lehetne megkísérelni az ondóutak folytonosságának visszaállítását.

E műtét kimenetele elég bizonytalan.

Véleményem szerint a jövő század vezető módszere a gyógyszeres beavatkozás lesz, ennek irányában már most erőteljes kutatások folynak.Kommentek

Str [FF] (31)2009-06-03 - 21:35

Szia Dóra !

Szeretnék egy vmit kérdezni,megtennéd hogy felveszed velem a kapcsolatot az str81@citromail.hu cimen.
Köszi.

#5814 |

Dóra2009-05-28 - 15:03

Géza!
Természetesen tudsz majd locsolgatni!
Párom tíz éve csináltatta meg ezt a műtétet
és a mai napig locsolgat!!

Engem viszont az érdekelne,hogy miképp lehetne
vissza állítani,mert babát szeretnénk????????

#5778 |

Géza2009-05-13 - 11:56

Engem az érdekelne hogy így elkötve is ürül-e valamiféle folyadék.Tudtommal az ondónak csak nagyon kis hányadát teszi ki spermium.Nem okoz-e kiürüléstelenség (jobb szavam nem volt) érzést e vezetékek elkötése?Mert én nagyon szeretek locsolgatni.

#5697 |

Mad Max2009-04-25 - 02:00

Én meg még nyakamba kaptam a net-et, hogy ne barátnőmnek kelljen fogamzásgátlót szednie. Látom hiába. Én még fiatal vagyok a "kasztráláshoz", még nagyon nincs családom....

#5572 |

Takács Szandra2009-03-10 - 15:09

de az se biztos hogy a férfi ha kihuzza időben hogy nem lehet a nő terhes mert ahogy én tudom az előváladékban is van sperma

#5255 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szexuális nevelés
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek