Hát még nekem...

2004-05-21 | Lux Elvira, dr. | www.szexualitas.hu

Téma: Lux Elvira

Ez a könyv lehetőséget ad nekem arra, hogy jó néhány érdekes és tanulságos esetem ismertetése mellett olyan emlékeket is kiírjak magamból, amelyek nem szerepeltek példatáramban. Kívánom, élvezzék annyira olvasásukat, amennyire én élveztem a megírásukat!

A könyv előszava:

Sokszor elmondtam az egyetemen a diákjaimnak, hogyha hallgatják pácienseiket, nehogy azt mondják egy idő után: "Ez semmi, hát még nekem..." Meg kell tanulniok, hogy nem róluk van szó. Azonban az teljesen természetes, hogy miközben a velük szemben ülőre figyelnek, önkéntelen képzettársítással gyakran jut eszükbe olyan történet a saját életükből, amely kikívánkozik belőlük. Ilyenkor tilos megszólalniok önös érdekből, szabad azonban saját példájukkal segíteniök a pácienst problémája megoldásában, sőt abban is, hogy ne érezze adott konfliktushelyzetét egyedülvalónak.

Én mindig a magam életéből vettem a példákat, amennyire ez lehetséges volt, nehogy azt az érzést keltsem bárkiben, hogy - ha név nélkül is - később majd az ő ügyét adom ki másnak. Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy sok mindenről számos hasonló történet jusson eszembe. Természetesen annyi mégsincs, hogy mindenben tudtam volna mintával szolgálni anélkül, hogy ismertem volna mások életélményeit.

Ez a könyv lehetőséget ad nekem arra, hogy olyan emlékeket is kiírjak magamból, amelyek nem szerepeltek példarepertoáromban. Igyekeztem egyszerűen, közérthetően, olvasmányosan fogalmazni, hogy könnyebben továbbadhassam az ismereteimet, amelyeket pácienseim révén szereztem. Szándékom az, hogy olvasóimnak segíthessek saját problémáik megoldásában. Nemcsak úgy, hogy olvasás közben tudatosan szerezzenek élményeket, hanem úgy is, hogy szinte észrevétlenül, szórakozva építsenek be személyiségükbe megértéseket és megérzéseket, amelyekről talán eddig nem is tudták, hogy a sajátjaik. Ez az én adósságtörlesztésem, mert nincs az a szakkönyv, amelyből többet tanulhattam volna, mint amennyit pácienseimtől tanultam. Hála érte.

Az ember igen bonyolult lény Távolról sem akkor válik pszichológussá, ha elvégzi a szükséges tanulmányokat. Erre a hivatásra is születni kell, mint minden másra. Mióta az eszemet tudom, mindig segíteni szerettem volna mindenkinek mindenben. Sokáig azt hittem, hogy a segítség leghatásosabb formája a beteg test meggyógyítása. Tévedtem. Több mint harminc éve foglalkozom az emberrel, azokkal a legfőbb összetevőivel, amelyeket nem lehet olyan egyszerűen górcső alá tenni, mint a sejteket, szöveteket. Rengeteg érdekes esettel találkoztam, s nagy örömömet leltem abban, hogy tehettem valamit, érzésem szerint gyakorta nem is keveset, pácienseim nehézségeinek megoldásáért. Ebben a könyvben számos esetismertetés szerepel. Ha nem is vonható le mindegyikből általános következtetés, talán sokaknak segíthetnek.

A pszichológus is ember, s az ember csak úgy tud érdemben valaki mellé állni, ha kellően empátiás, képes beleélni magát a másik helyzetébe, elfogadva jó szívvel, hogy most nem ő a főszereplő. Ez a fajta azonosulás viszont mozgósítja saját személyiségének hasonló vagy éppen homlokegyenest ellenkező emlékeit. Mindenféle pszichoterápia arra irányul, hogy oldja a személyiség elfelejtett, elfojtott tartalmainak érzelmi feszültségét. Ez úgy történik, hogy a felnőttkorban felidézhető korábbi érzelmi sérülések feldolgozásra kerülnek. A felnőtt jó szívvel bocsásson meg gyermeki önmagának, és azoknak is, akik a történések során hosszú távra neurotizálták.

Az ember pszichoszomatikus lény, éppen ezért az ártó stresszek feszültségei gyakran szervi szintre tevődnek át. Így nemcsak boldogtalanná, kiegyensúlyozatlanná, hanem beteggé is teszik az egyént. A könyv arra a kérdésre is megkísérel válaszolni, hogy milyen lélektani háttér milyen szervi működésbeli zavart okozhat, és az adott esetben hogyan segíthetünk magunkon.

Egy idézet a könyből:

" 'A klasszikus tomista metafizika szerint a gondolkodás törvényei és a lét törvényei azonosak, vagyis a gondolkodás és a lét között megfelelés van...', írja Gáspár Csaba László. Az én véleményem is hasonló. Már a pri­mitív szervezet is válogat a számára megfelelő és az őt károsító ingerek között, életfunkcióinak megfelelő 'értelemben'.

A gyenge ingerhez közelít az élő szervezet - ha lába nincs, akkor a fény felé fordulással, mint a növények. Az erős ingertől eltávolodni igyekszik az élőlény. Ha valaki egy tizenöt wattos villanykörte mellett akar ol­vasni, akkor közel kell húzódnia a fényforráshoz. Ha viszont reflektorral belevilágítanak a szemébe, távolod­ni igyekszik az erős ingerforrástól, s amennyiben ez nem sikerül - védekezésként -, összeszűkül a pupillája, de ha ez a védekezés sem elég, akkor megfájdul a szeme, feje. A fájdalom is védekezési mód. Részint felhívja a figyelmet arra, hogy baj van, részint a jövőben az egyed igyekszik elkerülni azt a fájdalmat okozó ingert, amellyel már volt tapasztalata. Ez a természeti törvény a legbonyolultabb emberi kapcsolatokra is érvényes. Meg lehet benne bízni.
Ha egy pár egyik fele szeret jobban - márpedig ez általában így van -, akkor vigyáznia kell rá, ha tud, hogy ne váljék terhessé, azaz erős ingerré partnere számára.

Ugyanis erre elöbb-utóbb bekövetkezik a másik részéről a hárítás. 'Was zu viel, ist ungesund', mondja anémet, és ebben igaza van: ami túl sok, az egészségtelen. A sze­retett partner hárítása azonban "olaj a tűzre", többnyire nem fékezi, hanem még erőteljesebb bizonyításra sarkallja a túlszerető felet. Minden kapaszkodás hárítást és minden hárítás kapaszkodást vált ki a másikból. Ez nemcsak a férfi-nő közötti kapcsolatra vonatkozik, hanem mindenfajta érzelmi viszonyra."

Kiadó : Vince Kiadó Kft.
Kiadás éve: 2002
ISBN 963 9323 61 6
230 oldal
Bolti ára : 1895 FtKommentek
Eddig még egy hozzászólás sem érkezett. Legyél Te az első! :-)

Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szexuális nevelés
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek