Fogamzásgátlás a nemi aktus után

2002-06-29 | Ethel Sloane | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből


Igazából senki sem tudja pontosan, hogy mekkora a kockázata az egyszeri, védekezés nélkül közösülésnek. Egyes kutatók becslése szerint 2-4% esély van rá, mások szerint akár 20-30% is. Elméletileg ez azt jelenti, hogy 70% valószínűséggel megúszhatja valaki a "csak most az egyszer" játékot, vagy ha szerencséje van, akkor 98% valószínűséggel.

72 óra fogamzásgátlás nemi aktus utánIgazából senki sem tudja pontosan, hogy mekkora a kockázata az egyszeri, védekezés nélkül közösülésnek. Egyes kutatók becslése szerint 2-4% esély van rá, mások szerint akár 20-30% is. Elméletileg ez azt jelenti, hogy 70% valószínűséggel megúszhatja valaki a "csak most az egyszer" játékot, vagy ha szerencséje van, akkor 98% valószínűséggel. Viszont még ezek a számok sem fogják megnyugtatni azt a nőt, aki aggódva várja menstruációjának megérkezését. Figyelembe véve a közösülés utáni fogamzásgátlás költségeit, hozzáférhetőségét, a vele járó estleges egészségkárosodást, sokkal ésszerűbbnek tűnik, bár idegesítőbb, ha a nő inkább vár, míg kiderül, valóban terhességet okozott-e a védekezés nélküli közösülés.

Már tárgyaltuk a dietilstilbösztrol vagy DES veszélyeit, ez az egyetlen olyan közösülés utáni tabletta, amit az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság jóváhagyott. Egyáltalán nem kívánatos, hogy bárki ennek a vegyületnek a segítségével védekezzék a terhesség ellen, mert a vegyület rákkeltő hatását nem ismerik, igen kellemetlen mellékhatásai vannak, és hatásossága a terhesség megelőzésében megkérdőjelezhető. Még abban az esetben sem szabadna alkalmazni az ötnapos DES-kúrát, ha a nőt megerőszakolták, és érzelmileg rendkívül fontos lenne számára, hogy terhesség ne jöjjön létre.

Használják a réz IUD-t is oly módon, hogy a közösülés utáni napon helyezik be fogamzásgátlás céljából. A réz IUD talán azért hatásos, mert a réz szinte azonnal hat, és megakadályozza a beágyazódást, ugyanakkor a semleges IUD-k csak napok vagy hetek múlva válnak hatásossá (Population Reports, 1976). Az IUD behelyezésének az a további előnye, hogy a későbbiekben is véd a terhesség ellen, de fokozottan fennáll a medencei fertőzés veszélye. Erőszakos közösülést elszenvedett nőknél fennáll a nemi betegséggel történő fertőzés lehetősége is, ezért az ő esetükben az IUD nem jelent megoldást. *

Van egy másik lehetőség azoknak a nőknek a számára, akik nem akarnak várni addig, amíg kiderül, hogy fönnáll-e a terhesség vagy sem. Ezt az eljárást nem a közösülés utáni reggel végzik el, hanem egy-két nappal a késve jelentkező vagy az elmaradt menstruáció után. A beavatkozást megelőző endometriális aspirációnak nevezik, de menstruációs reguláció, menstruációs extrakció, minikiszívás, miniabortusz, sőt "gyors abortusz" néven is ismeretes. Egy igen kis átmérőjű, átlátszó műanyag kanült vezetnek a méhszájon keresztül a méhüregbe, nincs is szükség a méhszáj kitágítására, és általában helyi érzéstelenítést sem végeznek. A kanült egy 50 cm3-es fecskendőhöz csatlakoztatják, amelynek kicsi, de elegendő szívóhatása van ahhoz, hogy kiszívja a méhnyálkahártyaszövetet és a vért a méh béléséből. Az eljárás csak néhány percig tart, viszonylag fájdalommentes és ritkán okoz komplikációt. A méhüreg ekképpen történő kiürítése megszakítja a terhességet, ha a fogamzás megtörtént, és a nőt megszabadítja egy abortusz érzelmi és erkölcsi terhétől. Ha a nő nem esett teherbe, akkor szükségtelen beavatkozásra került sor.

Ha már megállapították a terhességet, a fecskendővel történő méhaspirációt a terhesség nyolcadik hetéig lehet sikerrel alkalmazni a terhesség megszakítására. Minikiszívásnak vagy miniabortusznak is nevezik, és kevésbé drága, kevesebb időt vesz igénybe, és általában kevésbé fájdalmas, mint az abortusz egyéb módszerei. Ha szükséges, akkor paracervikális érzéstelenítéssel lehet csökkenteni a fájdalmat, ami a kanülnek a méhnyakon keresztül történő bevezetésekor jelentkezhet. A szívás alatt csak néhány menstruációs görcs jellegű fájdalom fordul elő, ha egyáltalán előfordul. A kiszívott mintát gondosan megvizsgálják, hogy vannak-e benne terhességre utaló jelek, majd két héten belül terhességi tesztet csinálnak, és ellenőrző medencevizsgálatot végeznek. Vannak olyan orvosok, akik nem szívesen alkalmazzák a fecskendőmódszert a terhesség igen korai megszakítására, mert előfordulhat, hogy a kanül nem találja el a megfogamzott petesejtet, és így nem szakad meg a terhesség. Ezért inkább várnak az utolsó menstruáció utáni hetedik-nyolcadik hétig, és a hagyományos vákuumszívási módszert alkalmazzák, hogy ne tegyék ki a nőt kétszeres műtéti beavatkozásnak.

Ugyanezt az endometriumaspirációs technikát diagnosztikai célokra is lehet használni, amikor a méh béléséből biopsziás mintát vesznek. A beavatkozás ambuláns rendelésen elvégezhető, és ezáltal helyettesítheti a hagyományos méhszájtágítást és küretet, ami általános érzéstelenítést és kórházi tartózkodást igényel.

Az eljárás sokféle elnevezése arra utal, hogy a módszernek több alkalmazási területe is van. A "menstruációs extrakció" vagy "szabályozás" kifejezéseket eredetileg feminista öntevékeny csoportok vezették be Kaliforniában a menstruációs váladék eltávolítására a menstruáció elején, hogy az öt napot így öt percre lecsökkentsék. Ennek komoly jelentősége volt olyan értelemben, hogy bebizonyították, vannak olyan orvosi technikák, melyeket nem feltétlenül orvosok, hanem nők is eltudnak végezni nőkön. A gyakorlatban azonban, bár elképzelhetők olyan esetek, amelyekben jogosnak tekinthető a módszeres alkalmazása, fogamzásgátlásra és a menstruációval járó esetleges kényelmetlenség elkerülésére túlságosan kockázatos beavatkozás. Még ha ügyesen is történik a beavatkozás, akkor is problémát okozhat egy eszköz gyakori bevezetése a steril méhbe, a baktériumokkal teli külső világból. A menstruációs extrakció invazív eljárás. Bár csekély mértékben, de mégis fennáll a vérzés, a perforáció és a fertőzés veszélye, függetlenül attól, hogy milyen szakértelemmel végezték el.

* Az Egyesült Államokban 72 órán belül 2 tablettát adnak, ami az Ovidonnal megegyező összetételű, majd 12 óra múlva megismétlik. Nálunk forgalomba került a Postinor, amit az érintkezés után 1 órán belül kell bevenni (esemény utánni tabletta).


Kommentek

Erika2011-05-25 - 14:23

Vki meg tudná nekem mondani hogy ha bevettem egy ilyen tablettát az befolyásolja-e az utánna való teherbe esét ? mert a párommal babát szeretnénk és nem sikerük már 1 hónapja probálkozunk. És régebben volt egy ilyen hogy be vettem ... Kérlek Segítsetek!!

#7763 |

Klaudia2011-02-20 - 21:55

hasznos

#7462 |

reka2009-12-06 - 19:03

minél hamarabb veszed be a 72 órás gyógyszert annál hatékonyabb

#6469 |

zman2009-11-03 - 18:40

1 oran belul? egy ugytudtam 72 ora elteltevel mar nagyon kicsi az eselye annak, hogy hatni fog...valahol ilyet olvastam, hogy 24 oran belul 90% esely, aztan csokken es vegul 72oranal kb 56% eselye van, hogy mukodik a dolog...egyebkent a Postinor kaphato nehany helyen...ami az erdekes, hogy pl szerbiaban veny nelkul is kaphato a tabletta...raadasul, meg magyaroszagon 4000-5000-6000 forint a csomag, szerbiaban 450 dinar ami korulbelul 5 euro. koszi az irast! nagyon hasznos!

#6369 |

Animal2009-10-03 - 20:54

Nem tudom... lehet hogy én vagyok agyilag túlfejlett (amit nagyon is kétlek) de nekem sikerült elsőre is megérteni a cikk minden egyes mondatát. Szerintem hasznos egy iromány és férfi (igen, jól olvasod) létemre igen is sokat tanultam belőle.


//////////////////////////////////////////////////////
Alig érthető a szöveg! Sok a szakkifejezés és nem adja magát a szöveg. Nem lehet mindent megérteni, még többszöri olvasás után sem.

#6272 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szexuális nevelés
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek