szexualitas.hu logo
Regisztráció | Belépés
főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A szexuális ciklus

2003-04-16 | Ethel Sloane | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből

Ethel Sloane 'A női szexualitás élettana' című cikkéből megtudtuk, hogy Masters és Johnson a női és férfi szexuális reakció ciklusát négy egymás utáni fázisra osztotta. Abből az írásából pedig megtudhatjuk hogy ez a négy fázis milyen genitális és extragenitális reakciókkal jár.

Izgalmi fázis

Genitális reakciók

Hüvely

Kattintson a képre!Az élettani reakció első jele a hüvelyben mutatkozik, a szexuális ingerlés kezdetétől számított tíz-harminc másodpercen belül. A hüvelyfalak „izzadása" révén, ami a hüvelyi vérerek kitágulásának eredménye, az egész hüvely síkossá válik. A síkosodással majdnem egyidejűleg, az értágulás eredményeként, az egész hüvely kitágul a merevedett pénisz befogadására. A megnövekedett véráram következtében megváltozik a hüvely falának színe, sötétebbé, mélybíbor színűvé válik.

Méh

A méh is megtelik vérrel, felemelkedik szokásos helyzetéből a medencébe. A méh és a méhnyak felemelkedése és hátrahajlása a hüvelyfal kitágulásával felboltozódik, és levegővel telítődik a hüvelyi űr belső kétharmada (6.1. ábra). Ez csak akkor játszódik le, ha a méh tipikusan előrehajló helyzetben van; hátrahajló méhnél ez nem következik be.

Csikló

Vérbőség okozza a csiklóban lejátszódó változásokat is. Hogy milyen módon működnek közre az ischiocavernosus és bulbocavernosus izmok a csikló megnagyobbodásában, az a 2. fejezetben olvasható. Masters és Johnson szerint a nők körülbelül 50%-ánál a makk átmérője kétszeres lesz, a másik felénél nem változik a makk mérete, bár kuldoszkóppal vizsgálva náluk is meg lehetett figyelni a makk duzzadását. A csikló szárának barlangos testébe áramló vér megnöveli a szár átmérőjét, de a nőknek csak mintegy 10%-ánál hosszabbodik meg a csikló szára.

Szeméremajkak

Az értágulási reakció részeként a kisajak megduzzad, és színe sötétebb lesz. A nagyajakban szintén bekövetkezik értágulás, de ennek mértéke függ attól, hogy a nő szült-e már vagy sem. Ugyanis a terhesség megnöveli a medencei véredényrendszert, s ebből fakad a különbség. Nyugalmi állapotban a nagyajkak a hüvelynyílás közepénél érnek össze. Izgalmi állapotban még nem szült nőnél a nagyajkak elvékonyodnak, és szétnyílva feltárják a hüvely bejáratát. Többször szült nőknél, különösen, ha visszértágulatuk van, a nagyajkak nem lapulnak le, hanem megduzzadnak, és eltávolodnak egymástól.

Bartholin-mirigyek

Az izgalmi fázis végén vagy a plató elején a Bartholin-mirigyek csekély mennyiségű folyadékot választanak ki, de ez már azután történik, hogy a hüvely jól nedvesített állapotba kerül, így alig van szerepük a behatolás megkönnyítésében.

Extragenitális reakciók

Mell

Sok nőnél az izgalmi fázis elején megmerevednek a mellbimbók, néha a kettő nem egy időben. A mellbimbó hossza 0,5-1,5 cm-rel, alapjának átmérője 0,25-1,0 cm-rel nagyobbodhat. A mellbimbót körülvevő sötét színű terület, a bimbóudvar az izgalmi fázis későbbi időpontjában megnagyobbodik és megduzzad; ennek a fázisnak a végére a mellek nagysága 20-25%-kal növekszik - azoknál a nőknél fokozottan, akik nem szoptattak. Az emlőben levő erek jobban látszanak, mert vérrel telítődnek.

Bőr

Laboratóriumi megfigyelések szerint a nők körülbelül 75%-ánál, a férfiaknak pedig 25%-ánál egy szexuális ciklusban legalább néhányszor jelentkezik a „szexpír", ami keringési rendszeri változásra utal. A has felső részétől fölfelé, a mellkason, a torkon és a nyakon rózsaszínű foltok jelennek meg elszórtan. Különösen világos bőrű embereken mutatkoznak, és hasonlítanak a kanyarókiütéshez.

Izomfeszülés

Megnövekszik az izomfeszülés a karok és a lábak akaratlagos izmaiban, a végbélizomzatban, néhány hasizomban és a bordaközi izmokban.

Szív- érrendszeri, légzőrendszeri és verejtékmirigy-reakciók

A nemi izgalom fokozódásakor a szívverés szaporábbá válik és a vérnyomás megnő. Nem figyelhető meg változás a légzésben és a verejtékezésben.

Tetözési fázis

Genitális reakciók

Hüvely

A bulbocavernosus izmok (azért nevezik így őket, mert a hüvelybemenet bulbusairól erednek, és elöl tapadnak a csikló mindkét barlangos testén) a hüvelynyílás körkörös záróizmai. Amint összehúzódnak, összenyomják a visszereket a hüvelybemenet bulbusaiban. Ez a szövet dúsan erezett, a hímvessző szivacsos testének felel meg, és mélyen helyezkedik el a nagyajkakban. A bulbusok megduzzadnak, szeméremtest-merevedést okoznak, amely a hüvelyűr külső harmadának átmérőjét mintegy a felére csökkenti. Ezt hívja Masters és Johnson orgazmikus platformnak, ekkor a hüvely szorosan körülfogja a megmerevedett hímvesszőt.

Méh

A fokozott értelődés megnöveli nagyságát, és a méh még teljesebben fölemelkedik a hasüreg-be, aminek hatására jobban kiboltosodik a hüvely belső kétharmada. A maximális felemelkedés és értelődés fokozottan ingerli a méhizomzatot, és a tetőzési fázis végén méhösszehúzódások történhetnek (6.1. ábra).

Csikló

A csikló szintén felemelkedik a tetőzési fázisban. Normális helyzetben meghaladja a szeméremcsont alsó szélét. A ciklusnak ebben a szakaszában a csikló teste és makkja visszahúzódik alaphelyzetéből mélyen a fityma alá a kisajkak és a függesztőszalag mentén, hogy a symphysis elülső széle felett helyezkedjen el. Kívülről ezután már nem látható, de még regál arra az ingerre, amit a szeméremcsont felett lévő szeméremdombra kifejtett nyomás és/vagy a hímvessző lökései okoznak a kis szeméremajkak és ezáltal a fityma feszülése útján. Ujjal, vibrátorral vagy egyéb módon történő dörzsöléssel ugyanezt a hatást lehet elérni. Ha a csikló ingerlése nem folytatódik, nem következik be orgazmus.

Nagy és kis szeméremajkak

A nagy szeméremajkakban folytatódnak azok a változások, amelyek az első fázisban elkezdődtek. Nem szült nőnél még jobban ellapulnak; többször szült nőknél még jobban megduzzadnak. A tetőzési fázis végén a kisajkak igen élénk színűvé válnak, ami biztos jele annak, hogy az orgazmus perceken belül bekövetkezik, ha a csikló izgatása folytatódik.

Extragenitális változások

Mell

Tovább növekszik a duzzadás a mellbimbókban, még jobban megduzzad a bimbóudvar és az egész emlő.

Bőr

Ha keletkezett szexpír, akkor kiterjed a vállra, a karok belső felszínére és esetleg a hasra, a combra, a farra és a hátra is.

Izomfeszülés

Tovább nő az akaratlagos és az akarattól független izmok és a bordaközi izmok szorítóereje, és akaratlagosan fokozódhat a végbél záróizmának, valamint a far- és combizmoknak a feszülése.

Szív- érrendszeri, légzőrendszeri és verejtékmirigy-reakciók

A szívverés a normális 70 ütés/percről 100-175-re nő. A szisztolés (összehúzódási) vérnyomás 20-60, a diasztolés (elernyedési) 10-20 Hgmmrel nő meg a nyugalmi állapothoz képest. A tetőzési fázis végén fokozódik a légzésszám. Verejtékezés általában csak az orgazmus után következik be, de természetesen ha a nemi aktus magas hőfokú helyen történik, akkor mindegyik fázist kísérheti verejtékezés.

Orgazmus

Genitális reakciók

Hüvely

A fő reakció abban áll, hogy a hüvelyfal külső egyharmadát és a szeméremtest pangásos szöveteit körülvevő izmok 0,8 másodpercenként ritmikusan összehúzódnak. Gyenge orgazmus esetén 3-5 összehúzódás történik, erős orgazmus esetén akár 12.

Méh

A hüvelyben lévő lüktetéssel egyidejűleg méhösszehúzódások is történnek. Ezek mindegyike a méh felső végén kezdődik, és halad lefelé a méhnyakig. Vannak olyan jelek, hogy ezek az összehúzódások nagyobb intenzitásúak maszturbációnál, mint közösüléskor. Ez lehet az oka, hogy sok nőnél enyhíti a menstruációs görcsöket a maszturbáció, különösen amiatt, hogy a külső méhszáj körülbelül 30 percig nyitva marad utána.

Szeméremajkak

Orgazmus alatt nincs megfigyelhető változás a nagy és kis szeméremajkakban.

Extragenitális reakciók

Mell

Nincs további észlelhető változás az emlőkben az orgazmus alatt.

Bőr

Ha a szexpír megjelent, akkor az orgazmus kezdetekor éri el tetőfokát, és ekkor a legkifejezettebb.

Izomfeszülés

Az egész test annyira az orgazmus hatása alatt áll, hogy az akaratlagos izommozgás szabályozása szinte teljesen megszűnik, ugyanakkor sok izomcsoport akarattól független mozgása játszódik le. A gátizmok és a pubococcygeus izmok akarattól független, spontán reflex-összehúzódásai nemcsak az orgazmusplatform lüktetését okozzák, hanem ugyanolyan 0,8 másodperces összehúzódások játszódhatnak le a külső végbélzáró izomban. Ha bekövetkeznek, akkor a végbélösszehúzódások nem tartanak olyan sokáig, és általában csak 2-4 összehúzódást okoznak. A felszíni és a mély kar-, láb-, nyak-, has- és farizmok gyakran úgy összehúzódnak, hogy merevek lesznek. A kar és a láb kinyújtózik, ugyanakkor a kéz- és lábujjak karomszerűen begörbülnek; ezt a görcsös tartást carpopedalspasmusnak nevezik. Az izomfeszülés vagy izomösszehúzódás mértéke egyénenként változó. Lehet alig láthatóan enyhe, de befolyásolhatatlanul erős is.

Oldódás

Az orgazmus után néhány másodperccel az a két élettani mechanizmus, amely a szexuális reakciókat okozta, vagyis az értelődés és az izomfeszülés, gyorsan megszűnik.

Genitális reakciók

Hüvely

A vér gyorsan kiáramlik a megduzzadt szövetekből, és az orgazmikus platform eltűnik. Az elülső hüvelyfal újból találkozik a hátsó fallal, a sötét szín halványodik, de a normális szín csak 10-15 perc múlva áll vissza.

Méh

A megemelkedett méh visszaáll nyugalmi helyzetébe. A méhnyak bemerül a férfi magfolyadékába, ami a hátsó hüvelyboltozatban gyűlik össze a magömlés eredményeként, ha a nő a hátán fekszik a közösülés alatt. A méhnyak külső szája körülbelül 20-30 percig enyhén kitágult állapotban, marad. Ha orgazmus nem jön létre a tetőzési fázis után, akkor az értelődés, ami a méh megnagyobbodását okozza, sokkal lassabban oldódik, és a vérbőség még egy óra hosszat is fennmaradhat, még többször szült nőknél is.

Csikló

Tíz másodperccel a hüvely utolsó összehúzódása után a csikló visszakerül a symphysis alá nyugalmi helyzetébe, de a megnagyobbodását okozó vérbőség megszűnése hosszabb ideig tart. A makk igen érzékeny marad még néhány percig; érintése egyes nőknek fájdalmat okoz.

Szeméremajkak

A kis szeméremajak normális színe és nagysága 10-15 másodperc alatt áll vissza. A nagyajkak visszatérnek normális középvonali helyzetükbe, és méretük is normálisra csökken - még nem szült nőknél gyorsabban. Többgyermekes nőknél a nagyajkak vérbősége néhány óra hosszat is eltarthat. A különbségnek az az oka, hogy terhesség folyamán megnő a vérerek száma és mérete a genitáliákban és a szaporítószervekben.

Valamennyi extragenitális reakció - vagyis az izomfeszülés, a szívverés, a vérnyomás és a légzésszám - gyorsan normalizálódik, ha nincs újabb szexuális inger. A szexpír - megjelenéséhez képest - fordított sorrendben tűnik el. A nők közel egyharmadánál verejték keletkezik a mellkason, a háton és a combokon. Erősebb izzadás jelentkezhet a homlokon, a felső ajkon és a hónaljban.

Az emlőbimbók udvarának duzzanata azonnal megszűnik. A bimbó merevedése hosszabb ideig fennmarad, mint a bimbóudvar duzzadása. Utoljára szűnik meg az emlő duzzadtsága és a vénák vérbősége.

Férfiaknál az orgazmus és az ejakuláció után az oldódási fázis következik, amit egy holt időszak követ. Ekkor a férfi nem tud reagálni egy újabb szexuális ciklus nemi ingereire. Ennek a periódusnak az időtartama általában közvetlenül függ a férfi életkorától, minél fiatalabb, annál hamarabb képes ismételt erekcióra, ejakulációra és orgazmusra. A nőknél nincs ilyen holtidőszak, egymás utáni ismételt orgazmusokra képesek. Vannak nők, akik gyors egymásutánban többször jutnak az orgazmus állapotába közbenső oldódási fázis nélkül.


Kommentek

WG-JOZSEF 2011-12-07 00:50
Tökéletes leírás! Mindent meg lehet érteni!
[8117]
Név:
Hozzászólás:


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.

Cikkajánló

Az orgazmus tanulható

Orgazmusterápia

Szex az agyban

Szexualitás az idősebb korú nőknél

Harisnyák, cipők és gyönyörű lábak!

Téged is elérhet!

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Beszélgetünk
2019-10-06 - 10:08

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2019-09-23 - 14:34

Segédeszközök
2019-09-23 - 14:33

Pornográfia
2019-09-22 - 08:18

Merevedési zavarok
2019-09-22 - 08:11

Láb, harisnya és tűsarok
2019-09-22 - 08:08

Erotikus játékok
2019-09-22 - 08:07

Szüzesség elvesztése
2019-09-18 - 17:58

Orális szex
2019-09-18 - 17:56

A méret a lényeg?
2019-09-18 - 17:55

Biszexualitás
2019-09-18 - 17:54

Maszturbálás
2019-09-18 - 17:54

Hűtlenség, megcsalás
2019-09-10 - 17:18

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

A terhesség első jelei
2019-07-08 - 18:49

Anális szex
2019-06-20 - 22:07

Társkereső oldalak, vélemény
2019-04-27 - 22:28

Nemi betegségek
2019-01-04 - 00:08

Női orgazmus
2018-12-15 - 11:50

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Szexuális nevelés
2018-01-23 - 22:17

Barátság extrákkal
2017-02-08 - 14:54

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Homoszexualitás
2014-03-10 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41