Először a nőgyógyásznál

2002-02-02 | SOTE II. Gyermeknőgyógyászat | Patika Tükör www.patikatukor.hu


Állandó kérdés, hogy meddig "gyermek" a leány, hány éves korig menjen gyermeknőgyógyászatra. A gyermeknőgyógyászati ellátás az újszülött kortól általában 16 éves korig terjed. Ugyanakkor több gyermeknőgyógyász kolléga nőgyógyászkánt is dolgozik, így ha kialakult egy jó orvos-beteg kapcsolat, akkor a fiatal leánynak nem kell a 16. Születésnapja után orvost váltania.

Állandó kérdés, hogy meddig "gyermek" a leány, hány éves korig menjen gyermeknőgyógyászatra. A gyermeknőgyógyászati ellátás az újszülött kortól általában 16 éves korig terjed. Ugyanakkor több gyermeknőgyógyász kolléga nőgyógyászkánt is dolgozik, így ha kialakult egy jó orvos-beteg kapcsolat, akkor a fiatal leánynak nem kell a 16. Születésnapja után orvost váltania.

Nem életkorhoz kötött a fogamzásgátlás problémakörének megoldása, hiszen azok a leányok, akik fogamzásgátló kezelés alatt állnak nem szükséges, hogy a gyermeknőgyógyászati rendelésre menjenek. Más esetekben egy megkezdett kezelést sem szabad megszakítani csak azért, mert betölti a 16 éves kort. Ilyenkor a gyermeknőgyógyász még 18 éves korig vagy tovább is kezeli a leányt.

nőgygógyásználAz első vizsgálatkor gyakran alaptalan félelmet árul el arcotok. Sokszor ezért is kíséri el az anya, vagy legjobb barátnő pácienseinket a rendelőbe. Ennek többnyire semmi akadálya sincs abban az esetben, ha a leány olyan viszonyban van az édesanyjával, hogy intim titkait is megosztja vele.

A vizsgálat menete egy beszélgetéssel kezdődik, ahol a problémáidra orientálva célzott kérdések alapján, a panaszokból kiindulva próbáljuk megkeresni a kiváltó okot. Fontos tudni ilyenkor az első menstruácó időpontját, a menstruációk gyakoriságát, valamint az utolsó dátumát, fontosabb gyermekbetegségeket, műtéteket és gyógyszerallergiát. Ezeket az adatokat már otthon érdemes átgondolni, akár össze is írni, hogy a vizsgálatkor már rendelkezésre álljanak.

Miből is áll a vizsgálat?

Egy vizsgáló széken - mely kissé megdöntött és lábtartója is van, - az orvos megtekinti és áttapintja a nemi szerveket. Szűz lányoknál ez még a végbélen keresztül történik, mely nem kellemetlenebb, mint pl. egy végbélkúp behelyezése. Természetesen a mellek, hónalj áttapintása is a vizsgálathoz tartozik.

Általában mindig elmondja a nőgyógyász, hogy mikor mi fog történni, persze az aggályaidról nyugodtan beszélhetsz, hogy még inkább oldott körülmények közt történjék a vizsgálat. Ha tudod, hogy mire számíthatsz, a félelmed is kisebb - (mint mondjuk a fogorvosszékben).

Ennyi az egész, ugye nincs ok félelemre?Kommentek

Viki2012-01-23 - 18:36

Én 11 éves ,5.osztályos lány vagyok. 2000.09.22-én születtem. a mellem töve egy kicsit megduzzadt, a nemi szervem már 3. osztályos korom óta szőrzetet növekedtetedt, és szerintem ez még egy kicsit korai. :-) a hónaljam viszont már egy kicsit szőrös . Szerintetek ez még korai. Egy sorozatben láttam (Zick és Lutell) hogy kb. 16 évesen növekedett ki az első hónajszőre...(de mondjuk az amerikában volt,meg amúgy is a fiúk később érnek mint a lányok).

#8153 |

Cutie2010-06-15 - 20:57

Elég béna ez a cikk, azért néztem körbe a neten mert nemsokára készülök elmenni az első nődokis vizsgálatomra, de itt elég sovány infók vannak... szinte semilyen.

#7050 |

baba862010-01-18 - 19:41

Igen, elavult, meg a kép is.

#6600 |

rita2009-08-12 - 13:03

én mikor először voltam nőgyógyásznál akkor szűz voltam és a hüvelyemen keresztül vizsgált meg de olyan kellemetlen volt,hogy egy férfi volt az aki turkálni fog a hüvelyembe és én nagyon is izgultam és nekem kicsit fájt is.

#6105 |

Katihh^^2009-06-09 - 17:02

Nekem nagyon aranyos volt a nőgyógyászom... egy idősebb korosztályba tartozó úr.
Mivel még szűz vagyok a végbelemnél vizsgált meg ami eggyáltalán nem fájt , inkább csak kellemetlen volt.

#5844 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Szexuális nevelés
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek