A női test

2005-08-12 | Dr. György István | Patika Tükör www.patikatukor.hu


Ha rátekintünk a híres francia festő, Ingres, egymás kezét fogó férfi és női akt tanulmányára, láthatjuk azokat az eltéréseket, amelyek megkülönböztetik a férfi és női testalkatot. Nemcsak nemi szerveik különbözőségében térnek el egymástól, hanem az egész test felépítésében is.

női testHa rátekintünk a híres francia festő, Ingres, egymás kezét fogó férfi és női akt tanulmányára, láthatjuk azokat az eltéréseket, amelyek megkülönböztetik a férfi és noi testalkatot. Nemcsak nemi szerveik különbözoségében térnek el egymástól, hanem az egész test felépítésében is. A női testet lágyabb hajlatok, puhább domborulatok, törékenyebb felépítés jellemzi.

Ezen alkati különbségek kialakulása viszonylag hosszabb időt vesz igénybe. Születéskor a nemi szervek különbözőségén kívül egyéb szembeötlő eltérés nem észlelheto. Mindez a serdülőkor (pubertás) idején megváltozik.

Ekkor kezdenek kifejlodni a test alkatbeli eltérései. amelyek a nemi különbségeket teljessé teszik. A 7-8. életévtől felgyorsul a hossznövekedés, amely így az évi 9-10 cm-t is eléri. Fejlődésnek indulnak az emlok, ezt körülbelül fél éwel később követi a szeméremszőrzet megjelenése. Az első havivérzés (menarche) általában a hónaljszőrzet kialakulása után jelentkezik kb. 12 és fél éves korban.

A serdülőkor a 15-16. életévig tart, ezután következik az ifjúkor (adolescencia ). Ezekkel a változásokkal egyidőben a nemi szervek fejlődése is bekövetkezik. Megkülön böztetünk külső és belső női nemi szerveket. Ez utóbbiak szabad szemmel nem láthatók, a csontos kismedencében helyezkednek el biztonságos védelemben. Ide tartoznak a hüvely, a petefészkek, a petevezetékek és a méh. A külső nemi szervek: nagyajkak, kisajkak, csikló és a hüvely bemeneténél a szűzhártya. Ezek szabad szemmel is könnyen szemügyre vehetok pl. egy tükör segítségével.

A fejlődés során először a kisajkak indulnak növekedésnek, majd a nagyajkak és ezek elfedik az előzőeket. A szűzhártya megvastagszik, redozötté válik. Megvastagszik a hüvelyhám is és ettol kezdve kevés, panaszt nem okozó, szagtalan folyás jelentkezhet, amely normális jelenség. Ez a menstruációs ciklus első felében hígan folyó tiszta nyák, a második felében nyúlós, sűrűbb váladékká alakul.

A hüvely folytatásában, a kis medencében helyezkedik el az izmos falú méh, amely a csecsemokori 1,5cm-rol 6-7 cm nagyságot ér el serdülokorra. Belsejében egy üreg van, amelyet nyálkahártya borít. A hormonális szabályozás által ez a nyálkahártya hónapról hónapra felkészül a terhességre, a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha ez nem következik be, akkor a méhnyálkahártya lelökődik és havi vérzés (menstruáció) formájában kiürül.

A méh a felső részein két oldalt szarvakhoz hasonlóan, a petevezetékekben folytatódik. Ezek végeikkel a petesejteket tartalmazó, hormont termelő, tojás alakú petefészkekre borulnak. A petesejtek már az újszülött kislányban (sőt a magzati életben) is léteznek, kb. 1-2 millióan.

Ebből az 1-2 millió petesejtből a későbbiek során majd csak néhánynak jut az a "megtiszteltetés", hogy betöltse valódi küldetését és egy új élet vegye kezdetét.Kommentek

Selphie2009-01-29 - 13:13

Véleményem szerint ez a cikk nem kimondottan részletes... szívesen olvastam volna még magamról egyéb, kevesek által ismert információkat is :) De alapvetően amit taglalni hivatott, abban szerintem semmi hiba sincs ;)

#4855 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szexuális nevelés
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek