Beszéljünk erről...

2005-09-17 | Dr. Gyarmati Tamás | www.felvilagositas.hu


A könyv első kiadása 1994-ben volt. Szakemberek körében (szülész-nőgyógyász, pedagógus, védőnők) nagy népszerűségnek örvend azóta is. A könyv előnyének tarják, hogy nyelvezete egyszerű, idegen szavak és kifejezések használata nélkül tárgyal minden fejezetet. Nem terjengős, ugyanakkor mindenről szól, amit fontos tudni a párkapcsolattól a fogamzásgátláson át a rákszűrésig.

A könyv első kiadása 1994-ben volt. Szakemberek körében (szülész-nőgyógyász, pedagógus, védőnők) nagy népszerűségnek örvend azóta is. A könyv előnyének tarják, hogy nyelvezete egyszerű, idegen szavak és kifejezések használata nélkül tárgyal minden fejezetet. Nem terjengős, ugyanakkor mindenről szól, amit fontos tudni a párkapcsolattól a fogamzásgátláson át a rákszűrésig.

A könyvet minősíti, hogy 1995 óta ez a magyar védőnői szolgálat hivatalos kézikönyve, a védőnők és ifjúsági nevelők nagy megelégedésére.

Ajánlólevelek

Dr. Lux Elvira

A fiatal orvosjelölt szexuális ismeretterjesztő könyve hiánypótló szerepet tölt be. A fiatal generáció hajlamos azt hinni, hogy témáról mindent tud. Aki azonban közelebbről ismeri a ma emberének a szexuális kultúráját - illetve kultúrálatlanságát - jól tudja, hogy milyen hiányosak az egyéni ismeretek, mind pszichoszexuális, mind bioszexuális szempontból.

Gyarmati Tamás a tizenéves korosztályhoz szól, de tudja, hogy még a felnőtt korosztálynak is tud újat mondani.

A szerző tizenhárom fejezetben csoportosítja a legfontosabb tudnivalókat, ismerve fiatal "majdnem" kortársai olvasásigényét. Ezen tapasztalatát hasznosítja oly módon, hogy mondanivalóját rövid, világos, érthető, de mégis a lényeget átfogó stílusban és szerkesztésben adja tovább. Így tanítja a helyes szexuális magatartásra az olvasót.

Előszavában felhívja a figyelmet arra, hogy ne egy-lélegzetre fussa át a könyvet az olvasó, hanem mintegy kézikönyvként használja abban a témában való eligazításként, amely éppen aktuális számára.

Jó lenne, ha az ifjú szerző folytatná felvilágosító munkáját. Jelen könyvének ismeretanyaga a szexualitással kapcsolatos témaköröket öleli fel, de következő könyvében szó eshetne a fiatalokat oly közelről érintő kommunikációs, érzelmi kérdésekről is, különös tekintettel a "haldokló" szerelemre.

Javaslom, hogy könyvét alkalmazzák kötelező olvasmányként az iskolában: tanárok és diákok számára egyaránt!

Dr. Lux Elvira
klinikai szakpszichológus

Prof. Dr. Borsos Antal

A tizenévesek szexualitásával foglalkozó könyv különleges előnye, hogy a korosztályukhoz életkorban közelálló orvostanhallgató a szerzője. Ma a leghatékonyabb szexuális nevelési módszernek tatjuk azt, amikor a tizenévesek kortársai közül választjuk és képezzük ki a szexuális nevelést és tanácsadást végző személyt.

A könyv stílusa jó, nyelvezete könnyen érthető. A fiatalokat érintő problémákat bátran felveti, és megoldási lehetőséget kínál ezekre. Nemcsak egyszerűen ismereteket nyújt, hanem nevelni is próbál, de nem tiltással vagy utasítással, hanem érvekkel és példázatokkal. A szexualitás különböző részeivel megfelelő súllyal foglalkozik, az egyes fejezetek aránya jó. A könyv igen alkalmas célkitűzésinek megvalósítására, hiánypótló jellegű.

Prof. Dr. Borsos Antal
klinika igazgató

Tartalomjegyzék

Bevezető
Születéstől a felnőttkorig
A párkapcsolatról
A szeretkezésről
A normálistól eltérő szexuális magatartásformák
Tisztálkodás, bőrápolás
A nemi szervek felépítése
A nemi szervek működése
Családtervezés
Miből lehet észrevenni, ha valaki terhes?
A terhesség-megszakításról
Hogyan kerülhetjük el a nem kívánt terhességet?
Szexuális úton terjedő betegségek
A daganatos megbetegedések megelőzése
A drogokról és a drogfogyasztásról
Tárgymutató
Hol lehet AIDS-szűrővizsgálatra jelentkezni?
Forrásjegyzék

A könyvről bővebb információt a www.felvilagositas.hu címen találsz!Kommentek

Anthico [NŐ] (105)2007-10-30 - 10:50

Sajnos a mai fiatalok szörnyen lusták olvasni és ez mindenre igaz. Aki még a foggátló hazsnálati utasítását se képes elolvasni, az nem fog a kezébe venni egy könyvet, h okosodjon.

#1013 |

adrienn05012007-10-29 - 20:26

Én egy 19 éves lány vagyok és nekem meg van ez a könyv és nagyon jó!
bárkinek tudom ajánlani mert mindig van mit tanulni és a mai fiatalok nagyon tapasztalatlanok bármennyire is azt hiszik hogy ők mindent tudnak. ez nem igaz igen is tapasztalatlanok.

merjetek olvasni! nem szabad eltitkolni hogy tapasztalatlan vagy igenis tessék olvasni vagy felkeresni egy nőgyógyászt vagy védőnőt mert ők nagyon szivesen segítenek neked, megválaszolják a kérdéseidet, tanácsot adnak stb.

figyelj oda magadra és másokra egyaránt!

#1011 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Szexuális nevelés
» Szex a terhesség alatt és után
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek